Israel och moralen. Och kameror.

I andra världskriget så var det folk som bröt mot order och mot lagen som räddade Judar undan döden.
I Israel idag så säger den politiska och militära ledningen att soldaterna måste lyda order.
Detta är en farlig ståndpunkt. Grunden i det militära är givetvis att man ska lyda order, annars är det meningslöst med hierarkier och omöjligt att lösa uppgifterna man givits. Att soldaten måste lyda order däremot är ett farligt resonemang som dessutom ogiltigförklarades vid nürnbergrättegångarna. En soldat är har vi fått veta skyldig att följa sitt samvete och grundläggande principer om mänskliga rättigheter, för att inte tala om krigets lagar.
När nu Israeliska soldater vägrar vara med och driva bort Judiska bosättare från Hebron med motiveringen att 1. Gamla testamentet stöder att området skall vara judiskt och 2. att inte ens soldater får ,ens på order, begå onda handlingar. Det är dessa personer som man nu säger att de måste lyda order, vilket är fel, och att de ska ställas inför krigsrätt, vilket jag anser är rätt, så länge de får en vettig rättegång. Israel av alla länder borde acceptera att den enskilde soldaten inte bara har en rätt, utan faktiskt en plikt att vägra lyda order som de finner moraliskt förkastliga.


Måste säga ett par ord om fartkameror också. Nu vill man, föga överraskande,  börja mäta medelhastigheter mellan fartkameror för att komma åt det Tingwall kallar "kängurukkörning". Säkert vällovligt, men det innebär att man kommer att registrera varje bil som passerar en kamera, det innebär att man kommer att i elektroniska register ha total kontroll på exakt var varje svensk bil kört vid exakt vilken tidpunkt, en kartläggning som är ett oerhört ingrepp i den personliga integriteten.
Oavsett om man begått brott eller omoraliska handlingar eller inte så har alla någonting de inte vill att alla ska veta, oavsett om det är vart ett fantastiskt smultronställe ligger, eller att man är medlem i motorklubben läderbög.
Anonymiteten och den personliga integriteten måste garanteras, på varje område i samhället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0