svartenbrandt och knivlagen

Jag läste på blockets nyhetssidor att Lars-Inge Svartenbrandt gripits under pågående sommarsugeinbrott i säter och att han då burit en stor kniv, gripandet var tydligen odramatiskt.
Han är tydligen nu frisläppt.

"Enligt polisen är Svartenbrandt fortfarande misstänkt för stöld, bilstöld, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Han kommer kallas till nya förhör senare."

Det som orsakar detta inlägg är att han fortfarande är misstänkt för brott mot knivlagen. Sist jag läste knivlagen så stipulerade den att det var förbjudet att bära kniv eller andra farliga föremål på allmän plats. Om en sommarstuga (även om du är där olovligen) är att betrakta som allmän plats i knivlagens mening, i rättspraxis rörande knivlagen, eller bara i polisens ögon, då polisen har stort utrymme att använda eget omdöme rörande knivlagen så är det något helt annat än vad som både står om polislagen på nätet och än vad man när knivlagen infördes och senast den ändrades sade till folket rörande knivlagen.
Att en orutinerad nybliven polisassistent delger Svartenbrandt misstanke om brott mot knivlagen när han sätter honom i radiobilens baksäte är en sak, alla har rätt att göra misstag. Att polisen säger att han fortfarande är misstänkt för brott mot knivlagen när han efter flera dagar i häktet frisläpps är något helt annat och kan inte skyllas på ett misstag, det måste ha med en agenda att få praxis kring knivlagen skärpt på ett sådant sätt att medborgaren aldrig kan vara trygg från polisens godtycke. I mina ögon var svartenbrandts kniv såvida han inte hotade polisen med den (vilket uttalandet om ett odramatiskt gripande talar emot) inte mer relevant än vilken färg han hade på kalsongerna.

Det är dags att något görs för att få poliserna att förstå att de ska tjäna medborgarna, inte regera dem.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0