Frihet och Narkotika

Att jag är en ganska stor förespråkare av individens frihet, så länge den inte går ut över andra individers frihet är väl ingen nyhet för de flesta som läser här, men ibland förundras jag av andra frihetsförespråkares åsikter, närmast då när vi kommer in på området narkotika.
Många libertarianer och second amendmentkämpar förespråkar att man ska göra narkotika lagligt, samtidigt som de själva ogillar narkotika och ser ner på dem som använder sagda preparat.

Tankarna bakom detta är att "the war on drugs" som man talar om i USA ger så mycket negativa effekter på vanligt folks liv, tydligen förekommer något som kallas "no knock entries", alltså husrannsakningar där polisen inte behöver knacka på, presentera sig och visa en husundersökningsorder, detta tillsammans med kringskärningar av vanligt folks rätt att äga och bära vapen och andra inskränkningar av personlig frihet, för att inte tala om de stora mängder pengar som de kriminella narkotikanätverken tjänar anses av dessa personer vara skäl nog för att göra narkotika lagligt och tillgängligt till låga priser. Tillverkningskostnaden för Heroin och Kokain i en stor statligt övervakad fabrik vore trots allt väldigt låg.
Jag kan se vissa poänger i dessa resonemang, men jag ser också problem. OK, vi tänker oss att envar är fri att välja om de vill knarka ner sig eller inte, men vad är det för val egentligen? när tillgängligheten ökar då narkotikan legaliserats så kommer fler att prova och att fastna. Narkotikan kan förstöra livet även om man inte måste köpa den av en langare. En person som blir kär i sitt Heroin och sitter hemma och sprutar sig hög på det och skiter i allt omkring sig förlorar jobbet med tiden precis som en sådan person gör idag. Utan jobb blir det kriminalitet och prostitution som gäller för att försörja missbruket oavsett hur laglig drogen i sig är.
Hur ska man sedan hantera det ökade antal drograttfyllor man kommer att få se?
Hur nyttigt är det att röka hasch eller marijuana egentligen, är det inte lika mycket hälsofarliga biämnen där som i tobak?
Som jag ser det så är det inte ens i USA så mycket problem med kampen mot narkotika att det är motiverat att ge upp. Möjligen att man ska byta taktik. Mer fokus på grossisterna, mindre på detaljister och konsumenter.
Och kanske framförallt, skapa alternativ till drogerna.
Om allla amerikaner ville göra sitt för att minska narkotikaproblematiken så skulle de sluta köpa asiatiska industriprodukter och börja köpa USA tillverkade. på så vis skulle ekonomin lyftas och den hopplöshet som narkotikabruket frodas i minska betydligt. Har man en rimlig chans att få ett vettigt arbete så lockas man mindre av narkotika och gangsterkultur.
Om man dessutom får stopp på den illegala immigrationen och får ut de illegala som redan vistas i landet så kan man frigöra skattepengar som nu går till deras försörjning (de illegala som inte jobbar på fälten), dessa skattemedel kan gå till att stödja vettiga löner för grönsaks och fruktplockare. Med anständiga löner i dessa yrken så finns en rimlig chans att amerikanska medborgare söker sig till de jobben, precis som motsvarande skulle ske i sverige om lönerna för frukt och bärarbetarna var rimliga här. Med fler i arbete behöver färre gå på Soc/welfare och ytterligare skattepengar kan frigöras för att ordna upp statsfinanserna, samtidigt som en ung vuxen som sliter på fälten hela dagen inte har tid eller ork (eller anledning) att syssla med kriminalitet, h*n har fullt upp med att leva ett hederligt svenssonliv och vill inte riskera sin eller familjens framtid genom brottslighet, oavsett hudfärg.
Vissa säger att ingen människa är illegal, jag säger att ingen medborgare är överflödig. Idag är det de som betraktas om överflödiga som tillsammans med de illegala utgör problem för stat och hederliga medborgare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0