Kärnkraftsutbyggnad, inte nödvändigt.


Hörde på nyheterna att Folkpartiet vill bygga fyra nya kärnreaktorer för att klara klimatproblemen. Löjligt säger jag.

Vi skall inte öka energikonsumtionen, vi skall minska den, men vi skall minska den på ett smart sätt. Vi ska använda mindre energislukande utrustning, ersätt gamla kylskåp och frysskåp med nya kylskåp och frysboxar, sänk innetemperaturen med en grad. Bygg inga nya hus som inte är välisolerade (de massproducerade husen håller åttiotalsstandard på isolering) och lagstifta om att alla biltillverkare som säljer 500 eller fler bilar årligen i Sverige måste ha ett genomsnittligt koldioxidutsläpp per såld bil under 130g/km från årsskiftet 2009-2010 vid vite på 5000kr/bil och gram de ligger över gränsen. Säljer man 1000 bilar och har ett genomsnittligtutsläpp på 140 gram per bil så blir det alltså ett vite på femtio miljoner kronor.

Finner man det trots allt nödvändigt med mer kärnkraft så skall man återstarta Barsebäckreaktorerna.

En del kärnkraftskramare säger att vindkraft med flera alternativa energikällor inte ger tillräcklig leveranstrygghet. Inte ett problem, vi är ett stort land, med tillräcklig utbyggnad av vindkraft så ger vinden alltid nog med kraft, sett över ytan. Om vi fortfarande är oroliga för leveranssäkerheten så ska vi bygga ut ännu mer vindkraft (och solkraft och vågkraft med mera) och samtidigt bygga ut den installerade effekten i befintliga vattenkraftverk, på så vis kan vi kompensera bristande leveranstrygghet i 100 000 flödeskraftsalstrare på samma sätt som vattenkraften nu kompenserar för bristande leveranstrygghet hos kärnkraften. Även den kallaste mest elförbrukande av februaridagar har vi nog med vattenkraftseffekt i reserv för att kompensera ett omedelbart bortfall av den största kärnkraftsreaktorn. Vi har aldrig eller nästan aldrig brist på effekt i svenska nätet och ofta överkapacitet. På samma sätt kan vattenkraften kompensera för att vindkraft med mera inte alltid ger full installerad effekt. För övrigt är vi del av den europeiska elmarknaden vilket innebär att vi när alla vindsnurror går för fullt och vi trots att alla kraftverksdammar är stängda har elöverskott kan sälja detta till mellaneuropa där de då kan elda mindre kol. Får vi någon gång brist på el pga exempelvis långvarigt vindstilla i kombination med svår kyla så att vattenmagasinen når oroväckande låga nivåer så kan vi köpa el från sydligare delar, eller starta upp vår egen reserv i form av välrenad kolkondens (som ej körs då orenad dansk kolkondens är billigare) och gasturbiner, alternativt tillfälligt stänga vissa industrier.

Ska vi trots allt bygga ut kärnkraften (vilket jag tycker att vi ska) så ska vi enbart göra det genom att bygga transmutationsacceleratorer för att oskadliggöra vårt eget radioaktiva avfall och mot ersättning oskadliggöra andra länders radioaktiva avfall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0