Varför gå i kloster?

Läser på Aftonbladet.se idag där Malin Wollin frågar "Vilken gud kräver att man ska gå i kloster" och utmålar klosterlivet som onaturligt.
Jag håller med om att klosterlivet är ganska långt ifrån det liv som de flesta av oss lever och att det kan framstå som onaturligt (och det skulle alltså inte vara onaturligt att leva i dagens miljonstäder och aldrig komma närmare naturens födelse, död och återfödsel än Snabbköpet och Porslinstronen).
Nåväl, kärnfrågan var, "Vilken gud kräver att man ska gå i kloster" och mitt svar är att Gud inte kräver av någon att gå i kloster. Att gå i kloster väljer man, det är individens eget val (somliga individer har blivit tvingade att gå i kloster, men det är inte gud som tvingat dem, det är andra människors missbruk av sitt fria val som tvingat dem) att gå i kloster är en handling av kärlek till gud och sina medmänniskor, eller en handling för att ge sig själv andrum. Det kan också vara en handling för att försätta sig själv i en situation där man kan överleva. Oavsett vilket så är det ingenting Gud kräver av någon, det är något individen själv väljer, av goda eller sämre skäl. Gud är kärlek.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0