Hijab.

Jag har funderat ibland på vad det är med den muslimska slöjan som provocerar mig så. Är det så enkelt som att jag är islamofob och helt enkelt hatar alla uttryck för den religionen?
Jag tror inte det.
Under en diskussion i en annan bloggs kommentarsfält använde någon slöjan som ett ganska lågt vapen i debatten och då föll något på plats för mig.
Problemet med slöjan är inte att den markerar att någon är muslim, i så måtto är den inte mer problematisk än att jag ibland bär ett kors om halsen och ibland låter det hänga utanpå kläderna.
Problemet är att Slöjan är en evig markör, den arbetar ständigt för att inför kvinnan själv definiera hennes tillhörighet. Bär hon slöjan så kommer alla som ser henne att se att hon är muslim, de som inte är muslimer i samhället kommer att bli färgade i sitt bemötande av henne av faktumet att hon är muslim och på så vis om än aldrig så oavsiktligt att driva henne hårdare in i islam.
Tar hon av sig slöjan så kommer någon att se det och då kommer hennes familj, eller hennes grannar, eller någon egentligen ovidkommande person i hennes etniska grupp att få veta det och sedan kommer hon att ifrågasättas i varför hon gick utanför hemmet utan slöja.
Valet att bära eller inte bära slöja medför alltså enorma sociala konsekvenser för henne oavsett vad hon väljer, hon kan välja att bära slöja och vara i utanförskap ute i samhället, eller att inte bära slöja och vara i utanförskap i den egna gruppen. Slöjan gör att det är omöjligt för den muslimska kvinnan att någonsin ha religionen som en privatsak, den gör att hon inte har någon frizon.

Kommentarer
Postat av: Garm



Islam är inte privat kan aldrig bli, det är en politisk totalitär ideologi, med ett fullt utvecklat allomspännande juridiskt och moraliskt regelverk de satt en gud i toppen på.



Mer totalitärt än någonsin kommunismen eller nazismen.



Dessutom kan inte en kvinna gå med obetäckt hår för då kan de svaga männen inte behärska sina lustar.



Underlig syn från ett samhälle som betraktar männen som skapelsens krona, då borde de ju rimligen kunna behärska sig.



Dessutom står det i koranen att män o kvinnor skall klä sig anständigt. Det innebär inte nödvändigtvis att fruntimmer skall se ut som kåldolmar.



Det blir allt svårare för muslimska kvinnor att gå utan slöja ju större makt muslimerna får över ett bostadsområde eller i övrigt i samhället.

Du får nog snart göra som judarna här i sverige, ha ditt religiösa smycke under halslinningen så du inte åker på stryk.



Vi kristna har ju inga klädsmässiga kännetecken. Riktigt fromma judiska män har ju kippan som de numera inte vågar ha på sig till och från synagogan av risk för att råka ut för ungdomsgäng av en viss fredsälskande religion.

2009-09-18 @ 07:24:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0