Dags att införa en andra kammare i riksdagen?

Vi har en politikernomenklatura i Sverige, människor som under stora delar av sitt yrkesverksamma liv arbetat som riksdagsledamöter eller arbetat för att bli riksdagsledamöter. För en vanlig Svensson på gatan framstår dessa inte sällan som att de saknar insikt i verkligheten för vanligt folk. Detta skapar ett avstånd mellan den politiska makten och mannen på gatan och leder till beslut som många av oss uppfattar som verklighetsfrämmande. Jag har ett förslag på hur man åtminstone till en del skall kunna råda bot på detta. Inför riksdagsplikt här i landet., Om vi inför en andra kammare i riksdagen, en kammare som man inte väljs till i allmänna val utan lottas till på sex år och där hälften av bemanningen byts ut var tredje år eller en tredjedel varannat år. Som myndig svensk medborgare är man med i lotteriet och blir man utvald är man skyldig attt delta i andra kammarens arbete i sex år. Eventuella företag drivs av av riksdagen anställd personal under tiden, Arbetsgivare är skyldiga att medge tjänstledigt under riksdagsperioden och att ge den anställde jobbet tillbaka efter avslutat uppdrag.
Om alla beslut måste godkännas av bägge kamrarna innan de kan bli lag så kommer lagar som vanligt folk i allmänhet inte vill ha ej heller att godkännas. Om alla vet att de skulle kunna hamna i riksdagen kommer mannen på gatans intresse för politik och samhällsutveckling att öka.
Detta förslag kommer givetvis att leda till ett mindre snabbt och mindre kraftfullt riksdagsarbete, men i mina ögon är det en fördel.

Kommentarer
Postat av: Garm



Jag har citerat och länkat till detta ditt mycket intressanta inlägg, hoppas du inte har något emot det.

2010-02-06 @ 09:44:46
Postat av: [email protected]

Jag har givetvis inget emot att man citerar mina texter, bara man anger källa och länkar tillbaks hit.

2010-02-07 @ 06:35:09
URL: http://sprithitler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0