Polisstaten slår till igen.

Läser i aftonbladet om Jonny Forsberg ifrån Årjäng som på en så kallad trefältsväg gasar på för att släppa fram en ambulans under utryckning. Så fort vägen breddas håller han åt höger och saktar ner till skyltad hastighet, varvid en polis som befunnit sig bakom ambulansen stoppar honom för fortkörning och tar körkortet av honom. Såsom jourhavande tyckare måste jag säga att detta är ett barockt beteende av polismannen, om en ambulans med blåljus och siren hinner upp dig så måste det vara rimligt att förutsätta att det råder nöd, blåljus, sirener och hastighetsöverträdelse används inte av ambulans annars.i det läget är varje sekund viktig, skillnaden mellan sjuttio och 103 kilometer i timmen i en dryg kilometer är många viktiga sekunder vid en svår blödning ett andningsstopp eller ett hjärtstillestånd. I den här situationen borde polismannen ha stoppat Jonny och tackat för föredömlig körning, inte bötfällt och tagit körkortet av honom.
Det är dags att man börjar arbeta med värdegrunden hos vår poliskår, deras uppgift måste vara att bidra till vårt samhälles smidiga väloljade funktion, inte att trakassera den gode familjefadern.

Kommentarer
Postat av: Dag Selander

**skillnaden mellan sjuttio och 103 kilometer i timmen i en dryg kilometer är många viktiga sekunder vid en svår blödning ett andningsstopp eller ett hjärtstillestånd. I den här situationen borde polismannen ha stoppat Jonny och tackat för föredömlig körning, inte bötfällt och tagit körkortet av honom**Professionellt hanteringsförslag!

2010-06-25 @ 11:22:41
URL: http://missionxp.webblogg.se/
Postat av: sprithitler

Tack för stödet. Det är hög tid att polisen här i landet förstår, eller kanske snarare att polisledningen här i landet förstår, att polisens uppgift är att skydda den hederlige medborgaren, den gode familjefadern. Inte att styra och kontrollera honom. Lag och gammal praxis ger polisen långt gående befogenheter gentemot mannen på gatan, men lag och tidigare praxis ger polisen ett ansvar att tillämpa proportionalitetsprincipen i sitt arbete och att så länge det inte finns ett tydligt brottsligt uppsåt eller någon tagit skada hellre överse än rapportera. Dessa lagar struntar polisen i i sitt arbete idag och man har låtit praxisen falla vid vägkanten.

2010-06-25 @ 13:39:34
URL: http://sprithitler.blogg.se/
Postat av: Henning

Reglerna för körkortsindragningar är helt vansinniga.Du döms på plats och får köra i två dagar till. Om du nekar tar det kanske hela indragningsperioden innan Trafikverk och rättsväsende malt sina kvarnar. På den tiden kan du ha förlorat jobbet om körkortet behövs däri.Det sjukaste är nog att de som sitter på Trafikverket och beslutar om ditt indragande INTE tar hänsyn till omständigheter och eventuella vittnen som styr din sak. Du får överklaga deras beslut i en rättegång!Om du frias i rättegången "återtas" din körkortsåterkallelse och du "har aldrig varit av med kortet". På pappret. Att du därunder tiden blivit av med jobbet är "lite sorgligt".Luktar det inte lite Andropov?/H

2010-07-06 @ 08:23:07
Postat av: sprithitler

Det här bygger på en omänsklig och allt annat än rättssäker lagkonstruktion, man hävdar att körkortsindragningen är en administrativ åtgärd och inte ett straff, därav kan den göras omgående och verkställas innan du fått din sak prövad i domstol.

Att någon gång köra över hastighetsbegränsningen är dock inte ett beteende som tyder på att du är så farlig att allmänheten behöver skyddas ifrån dig och om det vore det så skulle samhället rimligen omgående gå in med vårdande insatser, vilket man inte gör.

Det är dags för statsmakten att erkänna att körkortsingripande för annat än rattonykterhet (inklusive drograttfylla) eller medicinska tillstånd (alzheimer exempelvis) är fråga om straff och inget annat, varför de skall dömas ut i domstol, inte ske vid vägkanten av en streetjudge.

2010-07-07 @ 12:07:55
URL: http://sprithitler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0