Pandemrix och narkolepsi.

För några dagar sedan var det väldigt på tapeten med Pandemrix och biverkningarna av detta vaccin.
Pandemrix var alltså det vaccin som staten ville att folket skulle ta till skydd mot den så kallade svininfluensan.
Som följd av denna massvaccinering anses cirka sextio unga svenskar ha drabbats av narkolepsi.
Att de drabbades är givetvis väldigt olyckligt, men många mediciner har biverkningar och hade den så kallade Svininfluensan varit så farlig som man befarade så hade femtio till sextio barn med narkolepsi varit ett billigt pris att betala.
Trots att den så kalalde Svininfluensan inte var särskilt dödlig så kan massvaccineringarna ha sparat staten stora kostnader i sjukfrånvaro, sjukvård, uteblivna skatteintäkter, sjukersättning etc.
Att genomföra massvaccineringen var enligt min mening rätt och riktigt, men om staten uppmanar medborgarna att göra en sak, så måste den också ta konsekvenserna av detta.
Dessa femtio unga Svenskar blev ifråntagna mycket av sin framtid och mycket av vad som brukar anses ingå i ett normalt liv. Det kan vare sig staten eller modern läkarvetenskap ge dem tillbaka. Men det finns ett sätt på vilket staten skulle kunna göra tillvaron åtminstone lite lättare för dessa våra minsta som den genom oaktsamhet skadat.
Mitt förslag är att Staten utöver den rätt dessa unga har till vård, assistan och rehabilitering även ger dem en villkorslös pension om exempelvis två tredjedels basbelopp per månad, eller kanske hellre kopplat till guldet, säg motsvarande 100 gram guld per månad, oskattat och reduceras inte vid annan inkomst, resten av livet.
Det kan upplevas som mycket pengar, men med tanke på att det rör sig om bara 50-60 personer så är det inte i närheten av märkbart i statsbudgeten och det vore att sända en väldigt viktig signal till folket, en signal som säger att "Staten tar ansvar för följderna av sina handlingar".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0