Väl använda pengar...

Vad är statens kärnuppgifter?
I min mening är det att sköta rättsväsende, sjukvård, utbildning och försvar.
Av en skattekrona gick 2009 3 öre vardera till försvar respektive rättsväsende och 13 öre vardera till sjukvård och utbildning. därmed är alltså statens kärnuppgifter avklarade budgetmässigt. Men vart går resterande 68 öre av skattekronan?
Ja 14 öre går till "allmän offentlig förvaltning". Utöver byråkratierna inom de olika områdena går alltså 14% av statsbudgeten till byråkrati...
posten "socialt skydd" står för 41 öre. Där ingår sjukersättning och pensioner, men också socialbidrag och liknande.
Pensioner är viktiga saker och ett kontrakt mellan generationerna, men att 41% av våra skattepengar skall gå dit känns lite magstarkt, Vi finansierar väldigt många arbetslösa i Sverige samtidigt som vi köper undermåliga industriprodukter från ett Kina där löne, social, facklig och miljömässig dumping är metoden för dagen.
Det måste gå att överföra resurser från såväl 14% klumpen som 41% klumpen till att förbättra svensk skola och sjukvård och därigenom ge våra barn och våra sjuka en bättre framtid och nutid och till att ge stöd till svenska konsumentindustrier för att kompensera för de orättfärdiga fördelar ostasisatisk industri får genom sin dumpning av alla former av skyddsvärda faktorer och därigenom ge de som idag går arbetslösa ett värde och en framtidstro som de idag saknar, samtidigt som detta också verkar innovationsdrivande då innovationer uppstår på fabriksgolvet, inte framför TV:n med big Brother.

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentliga-sektorns-utgifter/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0