Slå först, slå hårt, slå en gång.

I USA tycker vapenhatarna om att hävda att beväpnade privatpersoner sällan eller aldrig stoppar en masskjutning.
Det har de rätt i, för när beväpnade privatpersoner är på plats vid vad som avses bli en masskjutning får de i allmänhet stopp på gärningsmannen innan han hunnit skjuta särskilt många. Om de inte oskadliggör honom eller får honom att ge upp så binder de honom i alla fall i eldstrid så att han blir mindre effektiv i sitt dödande och oskyldiga kan fly.
När det är en masskjutning och polisen stoppar den så har allt för ofta gärningsmannen hunnit skjuta sig trött innan polisen är på plats.
Vi ser alltså att ett snabbt och resolut ingripande får stopp på masskjutningar innan de blivit förstasidesstoff, därmed kan man säga att väpnade civila sällan eller aldrig sätter stopp för en masskjutning.

På samma sätt vill jag ge ohederliga politiker skäl att säga "Brandflygplanen var en felinvestering, de släcker ju inga storbränder som den i västmanland 2014 eller de vi hade sommaren 2018!"
Jag brukar kalla mig för Overkillombudsman och många skulle kalla detta förslag för overkill, många KOMMER att kalla detta förslag för overkill, men vet ni vad? Det bjuder jag på!
Jag föreslår att vi köper in inte två, men fyra brandbekämpningsflyg, ta de kanadensiska, duger de för kanada med enorma barrskogar så duger de för oss med enorma barrskogar, förse dem med de modifieringar vi föreslog på nittiotalet och eventuella andra relevanta modifieringar. Se till att de utöver vatten har tankar för släckkemikalier att blanda in i vattnet, i desperata lägen eller vid speciella bränder kan det göra stor nytta och i vanliga fall så kan vi kosta på oss ett par hundra kilo onödig vikt.
Placera dessa plan med besättningar ett i norra norrland, ett i södra norrland, ett i Svealand och ett i Götaland. Gör dem sjöräddningsoperativa såväl som sjöbevakningsoperativa. förse dem med kameror som kan länka bild och film till civila ledningscentraler såväl som till tull, kustbevakning och militär. Rotera plan med besättningar mellan de fyra stationeringsorterna så att de blir bekanta med hela riket och alla regionala resurser för de fall då vi måste kraftsamla.
Sätt sedan in dem direkt. De här planen skall inte pensioneras på ålder, de skall pensioneras på flygtimmar och det skall de göra förhållandevis snabbt.
Så fort det larmas om en skogs eller markbrand i deras område så skall planet upp. Det skall bli en tävling mellan brandflyg och räddningstjänst om att vara på plats först och påbörja bekämpning eller rentav ensam bekämpa en brand. Sätt in dem mot brand i fastigheter också. lite mer precisionsjobb i att vattenbomba en villa och inte slå sönder taket på grannvillorna, men det lär sig nog piloterna
Med denna resurs och insatt på detta vis kommer vi att få rockstjärnepiloter, men förmodligen inga riktigt stora skogsbränder då de släcks innan de tagit fart. Men en brand måste släckas snabbt och resolut. Det är därför vi måste ha flygplan vars doktrin är just snabbt och resolut. vad gäller brandsläckning finns inget sådant som för mycket overkill!

Det är möjligt att planen inte strikt krona för krona kommer att löna sig räknat i pengar från försäkringsbolagen för insatserna, men samhällsekonomiskt kommer de att löna sig.
Symbolpolitiskt kommer de att löna sig.
I människoliv kommer de att löna sig, i år har en brandman dött i skogsbrandsinsats. 2014 dog en skogsarbetare under brandens inledningsfas.
I trygghetskänsla hos skogsägare, inte sällan privata skogsbönder, hos brandmän, hos skogsarbetare och hos allmänheten kommer de att löna sig.

Slå först, slå hårt, slå en gång! Köp och driftsätt fyra brandbekämpningsplan och sätt in dem mot precis allt!

Och koppla alltid ihop dem med rakel till räddningstjänst och polis på orten dit de skickas för att släcka så att man kan få igång ett samtal, ett samarbete och en tävling mellan dem och personalen på marken!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0