Studiemedel.

Jag surfade in på Centala Studiesabotage Nämndens Hemsida och undersökte hur mycket man får tjäna för att få ta fullt studiemedel. Summan är 68480 kronor per halvår om studierna pågår 20 veckor per termin. Det blir 11413 kronor per månad. Om man sprider ut inkomsten över hela terminen.
Om man antar att man tjänar pengarna enbart på sommaren så är det rätt mycket man får tjäna. Om man istället antar att man kör Taxi med 37% provision och arbetar hela terminen så blir det mindre imponerande. Om man arbetar varje fredag och lördag kväll så får man bara köra in ca 4000 kronor per arbetspass i genomsnitt och inte jobba mer än så på sommaren heller. Så mycket för arbetslinjen. Att jobba varje helg under terminen och som en Gnu under sommaren borde uppmuntras av staten och CSN, inte motarbetas.
Om man tar studielånet och inte bara bidragsdelen så lever man förstås fett på att inteckna sin framtid om man arbetar ihop 11413 kronor per månad. Om man däremot vill ta ut bara bidragsdelen så blir det värre.
För att komplicera saken ytterligare så räknas det tillåtna intjänade beloppet på när pengarna betalas ut, inte när de tjänas in. Det innebär att de flesta som sommarjobbar får det besvärligt då lönen för det arbete som utförs i Juni ofta betalas ut i juli. Det innebär att lönen för Juni, juli och Augusti belastar höstens tillåtna intjänade belopp. Efter ett vettigt betalt sommarjobb blir det inte många arbetsdagar kvar för hösten om man vill ha fullt studiebidrag

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0