God tro finns tydligen kvar.

Nedanstående är kopierat från blockets nyhetstjänst.

[quote]

Amerikan behåller stulen bok

Världen 20 jul 14:37
Den man som nu äger en atlas från 1597, som har stulits från Kungliga biblioteket, KB, i Stockholm, säger att han inte är beredd att ta den förlust på 275.000 dollar som det innebär att lämna tillbaka boken, uppger svd.se.

Mannen är kritisk till KB, som inte har offentliggjort listor över de verk som stals från den anställda beryktade boktjuven, som senare tog sitt liv. Han menar att det delvis är KB:s fel att han inte visste att boken var stulen när han köpte den.

KB upptäckte stölderna 2004, men redan 2003 köpte amerikanen atlasen. Boktjuven hade sålt boken via det tyska auktionshuset Ketter Kunst redan i november 2002.

Juridisk expertis säger att den amerikanska köparen är den rättmätiga ägaren nu. Utbildningsdepartementet, som ansvarar för KB, har inga planer på att skjuta till pengar för att få hem atlasen. Det är upp till KB hur man vill använda sina anslag, säger man från Utbildningsdepartementets sida. [/quote]

Jag frestas att fråga om det inte är så att vi tagit bort begreppet god tro ur lagen.
Eller är det okej att köpa stöldgods bara det köps innan den rättmätige ägaren upptäcker att det är stulet?
Boken hör hemma i Kungliga biblioteket och skall givetvis återbördas dit.

Kommentarer
Postat av: Sten

Vi har tagit bort begreppet ur lagen. Fast när en amerikan köper en bok av en tysk är det inte helt uppenbart att svensk lag ska gälla... Det finns en gräns hur många steg bakåt man förväntas spåra äganderätten.(Enligt SvD finns det en god tro-paragraf i tysk lag för varor som köps på auktion. Den kanske gäller i det här fallet.)

2011-07-21 @ 10:20:09
Postat av: sprithitler

Håll Auktionshuset som genomförde försäljningen ansvarigt då och tvinga dem att finansiera återköpet, de genomförde helt uppenbart inte en adekvat ursprungskontroll.

Jag inser att det är svårt med såna här fall, men jag irriteras stort när delar av vårt kulturarv eller våra gemensamma skatter stjäls och tjuven sedan får behålla dem.

2011-07-21 @ 12:41:38
URL: http://medborgarratt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0