En fundering om kriminalvårdsreform.

En twitterkonversation fick mig att fundera kring vår kriminalvård av idag.
Idag är det väldigt möjligt att bara sitta av sin tid i fängelset, äta näringsriktigt och träna på gym och komma ut i bättre fysisk form, med nya kriminella kontakter och helt redo att begå nya brott. Man släpps fri efter 2/3 av utdömd tid nästan oavsett hur man har betett sig i fängelset.
Detta är naturligtvis orimligt.
Jag undrar om det inte går att döma till behandling snarare än till månader och år. Alltså, med nuvarande lag går det förstås inte, men tanken är mer om det skulle ge en bättre rehabilitering och minskad återfallsfrekvens.
Om domen skulle se ut som "Fängelse I tio år, frigivning möjlig efter sju år om vårdmål 1-7 uppnåtts,  efter fem år om även vårdmål 8-10 uppnåtts" och där vårdmålen är individuellt utformade utifrån vad man vet om individens problematik och förutsättningar, eller att de utformas efter en utredning som pågår de första månaderna i fängelse (och som kallas för vårdmål 1). I vårdmålen ingår uppvisat effektiv lågaffektivt konflikthantering och en rad andra beteendeanpassningar som i många fall rent faktiskt är av typen "fake it till you make it". Alltså att även om den intagne tror att han gör det bara för att lura plitarna att han är lydig och foglig, så kommer själva vanan att agera lågaffektivt att påverka personen. 
Där ska även ingå psykologvård, utredning av och behandling för NPF, mentala/emotionella trauman och missbruksproblematik (som ju inte sällan är kopplat till NPF och trauman) . Vidare skall utbildning ingå. Utöver detta säkert många andra saker som klokare människor än mig måste definiera.
Vårdmålen måste självklart vara satta utifrån individens förutsättningar och straffets längd. Du kan inte kräva att en analfabet skall avsluta treårigt naturvetenskapligt gymnasieprogram under ett ettårigt straff. Men du kan sätta upp en avklarad disputation som tionde vårdmål för att en högintelligent person med studieförberedande gymnasium skall släppas ut efter åtta år istället för sexton.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0