Min första artikel på Newsmill.

Jag fick en artikel publicerad på Newsmill för en vecka sedan, dessvärre koorläste jag inte ordentligt innan jag tryckte på sänd, men helt dålig är den inte.

http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/17/medborgarlon-ett-satt-att-starka-arbetslinjen

lång dag.

Vissa dagar är längre än andra, det här var en ganska lång dag.
Började med att krypa till kojs vid två och sätta klockan på kvart över nio. Vaknade vid kvart över sju och kunde inte somna om. Gick upp vid nio och  begav mig vid tio till Enköping tillsammans med en söt flicka för att titta på bilar åt henne. Sedan titta på en bil i Uppsala och så en sväng till Ikea för att hjälpa henne med ett par tunga inköp. Så började jag jobba vid strax före arton, jobbade till 01.15 varefter jag hjälpte en kompis med att flyttlasta en bil, köra till centrala Fjollträsk, lossa bilen och köra ensam hem. Vid infarten till Uppsala klockan fem över fyra ser jag en bil med varningsblinkers så jag stannar för att se om jag kan hjälpa, det är en av våra bilar som fått monumental punktering, men trots att det var på motorvägen så var det höger bak, inte vänster. Hjälper honom att byta hjul, parkerar sedan bilen jag kör åt kompisen på avtalad plats och får skjuts hem av den expunkterade kollegan. Hemma vid 04.30. Får av kollegan veta att vid 02.15 ropades en körning till karlskrona ut, innebärande att jag kunde kört till Karlskrona och sedan sneddat ned till Flyinge för att plocka upp min stransatte lillebror om jag legat ute och jobbat en timme till. Nu är det i vart fall läggdags. Godnatt på er kamrater.

Hijab.

Jag har funderat ibland på vad det är med den muslimska slöjan som provocerar mig så. Är det så enkelt som att jag är islamofob och helt enkelt hatar alla uttryck för den religionen?
Jag tror inte det.
Under en diskussion i en annan bloggs kommentarsfält använde någon slöjan som ett ganska lågt vapen i debatten och då föll något på plats för mig.
Problemet med slöjan är inte att den markerar att någon är muslim, i så måtto är den inte mer problematisk än att jag ibland bär ett kors om halsen och ibland låter det hänga utanpå kläderna.
Problemet är att Slöjan är en evig markör, den arbetar ständigt för att inför kvinnan själv definiera hennes tillhörighet. Bär hon slöjan så kommer alla som ser henne att se att hon är muslim, de som inte är muslimer i samhället kommer att bli färgade i sitt bemötande av henne av faktumet att hon är muslim och på så vis om än aldrig så oavsiktligt att driva henne hårdare in i islam.
Tar hon av sig slöjan så kommer någon att se det och då kommer hennes familj, eller hennes grannar, eller någon egentligen ovidkommande person i hennes etniska grupp att få veta det och sedan kommer hon att ifrågasättas i varför hon gick utanför hemmet utan slöja.
Valet att bära eller inte bära slöja medför alltså enorma sociala konsekvenser för henne oavsett vad hon väljer, hon kan välja att bära slöja och vara i utanförskap ute i samhället, eller att inte bära slöja och vara i utanförskap i den egna gruppen. Slöjan gör att det är omöjligt för den muslimska kvinnan att någonsin ha religionen som en privatsak, den gör att hon inte har någon frizon.

RSS 2.0