Saker tenderar att lösa sig.

Det har löst sig rätt bra med det mesta trots allt, cabben fixade jag ju som sagt med breänslefilter och bränsleslang.
Johans Xantia fixade vi det mesta på, men helt färdigt blev det inte. Jag satte bromskolven i skruvstädet och kapade bort tändstiftshylsan medelst vinkelslip och hyfsade till den så att den inte stack ut över kolvens plan och så att urtagen i kolven där man tar i för att skruva in kolven fortsatte genom hylsan.
Att montera tillbaks kolven gick hyggligt när både jag och Johan höll upp damasken så att man kunde sätta kolven på plats, sedan var det en barnlek att skruva in den medurs.
Kvarstående problem nu är för det första att få ur låssprinten ur den sprint som låser bromsoket i driftläge och att lufta bromsen (vilket inte hade behövts om jag gjort rätt från början).
Jag har jobbat ett pass sen jag kom tillbaks till Uppsala igår och jag jobbar nu också, det är segt som sirap, ingenting händer, men så är det ibland.

Lilla cabben är oväntat fin i det mesta, motorn verkar friskare än vad som angavs i annonsen, karossen är löjligt fin och chassiet är i huvudsak fint, även om fjädringen i bak är löjligt mjuk, vilket nog beror på att något inte är som det ska.
För att få bilen visuellt riktigt fin behövs en ny suflett, något man givetvis tror att är väldigt dyrt. Men så farligt är det inte, jag hittade en firma i helsingborg som anger priset för en ny sufflett till ca 5500kr. Fråganär om det är bara sufletttyget, tillskuret och färdigt för montering, eller om det är inklusive bakruta och montering.
Vi får se när de svarar på mejlet jag skickade till dem idag.

Annandag jul 2007

Så var det annandag jul, bland annat tre år efter tsunamin i indiska oceanen.
Intressant att man fortfarande jobbar på skulden bakom det hela, det känns lite poänglöst.
I mina ögon är det viktigare att se vad vi kan lära oss av det hela.
Tydligen ägdes problemet av UD och regeringen och därför kunde ingen av de utförande organisationerna göra någonting. Då känns det som att vi borde ändra organisationerna litegrann så att de olika statliga verken och myndigheterna får lite mer självständighet. Varför måste Räddningsverket vänta med att sätta igång sin organisation tills de fått order från UD? Kan de inte få så stor självständighet att de när de ser en katastrof på andra sidan jorden där Svenskar kan antas vara drabbade omedelbart startar upp sin insats och skickar ett första chartrat SAS-plan så fort de kan få sin personal på plats och det är ganska fort det.
Kan inte försvarsmakten få förtroendet att på eget bevåg skicka ett par herkuleskärror med fältsjukhus och förläggningar till samma nödområden. Visar det sig att läget inte var så allvarligt som man trodde kan Herkulesplanen vända i luften och Räddningsverkets flygplan 3 och framåt avrustas på Arlanda och landvetter istället för att flyga ner till den plats där kärra ettt och två är mer än nog.
Finansiering av detta borde inte vara något problem i en statsbudget där vi varje år lånar 20 miljarder för att skkänka bort. Fondera 1 miljard för nödinsatser från de olika statliga beredskapsorganen så är saken klar.

Ett par ord också om tv-programmen om USA:s inställning till växthuseffekten med mera, "Det är inte otvetydigt bevisat att växthuseffekten är ett faktum, därför bör vi inte göra något". Hur kan man ens låtsas vara så korkade?
Man borde givetvis utifrån försiktighetsprincipen ha frågat sig "om vi antar att det här stämmer, vilka åtgärder kan vi utan att det kostar "the average joe" för mycket vidta för att reducera våra utsläpp av växthusgaser?"
Jag som vanlig svensson kan se så oerhört mycket som ett starkt politiskt ledarskap kunde göra, men pga EU så är vårt politiska ledarskap i Sverige löjligt svagt. Så inte i USA där den politiska ledningen faktiskt vet att de har styrkan att säga till, om de bara vill.
Både sverige och USA skulle om ledarna bara ville kunna bli ledande på miljöteknik och därigenom få stora kontrakt tillresten av världen när man genomfört lagstiftning att import av varor enbart får ske om varorna kommer från miljöömässigt vettig produktion och själva är miljömässigt vettiga.
Problemet är att politikerna i EUs topp såväl som i vita huser sitter bekvämt i mammons ficka. I USA bakbinder dock inte vita huset de olika delstaterna på samma sätt som EU bakbinder sverige.

Sniper

Sisådär, nu är Sniper igångsatt igen.
Sniper är alltså mitt namn på min peugeot 205 cj.
Med ett par decimeter (i overkillens namn) av 8-14 bensinslang (åtta milimeter innerdiameter, 14 ytterdiameter) och två bensinfilter (som skarvdon) så gick slanganslutningen som en dans. Bilen startade på några få motorsnurr med startkablar från farsans Scorpio och går som en dröm (en oljeosande dröm med låtande drivknutar).
Varför kallar jag då bilen för Sniper?
Jo för att jag köpte bilen på traderaauktion och inte lade bud på den förrän i sista minuten på auktionen, så kallad sniping.

God Jul i stugorna.

Så var det julafton då, här sitter man med småsyskonen omkring sig och njuter av tillvaron.
Hoppas bara att vi får julklapparna innan mördarkaninen äter upp dem.

image5
Jag vill tillönska alla som läser bloggen en lika god jul som jag förväntar mig.

Bildbevis på dagens klanteri och på min nya bil.


image3
Så kan det gå om man inte läser i handboken innan man tar till våld vid mekande med franska bilar.


image4
Och här har vi lilla peugeoten, likadan som min lillasyster redan har haft i drygt två år.

tummen mitt i handen.

Ja!! Så har man strulat till två reparationer.
Cabben först, där var bensinpumpen försedd med förbannade fabriksslangklämmor, men jag kom ihåg från lillasysters bil att det fanns överskott på slang så att man kunde dra fram lite extra. JAg kapar alltså slangarna istället för att bråka med slangklämmorna. Med följden att slangarna blev för korta när de skulle återmonteras. Jippi...

Så skullle vi trycka tillbaks bromskolven på lillebrors Xantia för att kunna montera nya bromsbelägg. Vi försöker med tving, funkar inte, vi försöker att knacka, lite svårt att komma åt,så jag sätter en tändstiftshylsa emellan och knackar på den, med följden att jag slår fast den på kolven, ohjälpligt. Hurra....

Ibland är det en riktig gris, ibland är det ett svin...

Kör några kilometer med den nya bilen, stannar och tankar, sedan strejkar den, fick ingen bensin. Lite lätt ironiskt med tanke på att hon fick 25 liter 95 oktan.
Verkar vara bensinpumpen som inte vill vara med och leka.
Ska hyra ett släp och åka tillbaks till ok i Falun efter bilen nu.
Håll tummarna för att hon startar snällt när jag norpat lillasyasters bensinpump.


Köpa grisen i säcken och chansa.

Sisådär, nu har jag idkat galenskaper, precis som galenskaparna.
Jag har köpt grisen i säcken.
Sist jag gjorde det blev det succé, då jag köpte min svarta MC osedd 60 mil hemifrån.
Nu har jag ropat in en Peugeot 205 CJ (cabriolet) på Tradera för 3565 kronor, besiktad till april, fungerande men ryker och drar olja.
Bilen som saknar vinterdäck finns i Falun och jag tänker nog hämta den på lördag.
Hoppas att den är bra nog för pengarna, annars får den bli reservdelar till Lillasysters likadana bil.

freakshow

Verkar som om landets alla freaks kom med planen från madrid och från kanarieöarna ikväll. Stod i ankomsthallen med en skylt med min kunds namn och väntade när något som aldrig hänt förut inträffade, en person kommer fram till mig och säger "kör du till *****?" "Var det du som hade beställt?" Svarar jag "Nej, vi har inte beställt, vi vill åka till *****." "Ja då får du gå ut och ta en taxi ur kön" "Men kör inte du taxi?" "Jo, jag kör taxi, men jag är bokad och väntar på min kund."  Denna konversation utspelade sig under fem minuters tid med tre olika sällskap. Ganska häftigt då jag aldrig råkat ut för ens en sådan konversation tidigare under fyra år i branschen. Och det var inte ens fullmåne.

Får, Vallhundar och vargar.

Jag skriver inte så ofta som jag egentligen vill, men nu tittar jag in här i alla fall.
Nedanstående text är lånad, då jag lånar den i tredje hand så vet jag inte riktigt varifrån den kommer, men min publicering av den här är inte ämnad som intrång på vederbörandes upphovsrätt och jag kommer att ta bort texten om beegäran kommer.
Sverige som land är snarare får än vallhund och det är ett problem, särskilt när vallhundarna beläggs med munkorg och får tänderna utdragna för att fåren ej ska oroas och särskilt när detta sker i ett klimat där vargarna blir allt fler och allt mer aggresiva.
Själv har jag ambitioner på att snarare vara vallhund än får, men jag har en bit kvar innan jag kan kalla mig krigsman.On Sheep, Wolves and Sheepdogs
(From the book, On Combat, by Lt. Col. Dave Grossman)
"Honor never grows old, and honor rejoices the heart of age. It does so because honor is, finally, about defending those noble and worthy things that deserve defending, even if it comes at a high cost. In our time, that may mean social disapproval, public scorn, hardship, persecution, or as always, even death itself.
The question remains: What is worth defending? What is worth dying for? What is worth living for?"

- William J. Bennett
In a lecture to the United States Naval Academy
November 24, 1997

One Vietnam veteran, an old retired colonel, once said this to me: ?Most of the people in our society are sheep. They are kind, gentle, productive creatures who can only hurt one another by accident.? This is true. Remember, the murder rate is six per 100,000 per year, and the aggravated assault rate is four per 1,000 per year. What this means is that the vast majority of Americans are not inclined to hurt one another.

Some estimates say that two million Americans are victims of violent crimes every year, a tragic, staggering number, perhaps an all-time record rate of violent crime. But there are almost 300 million Americans, which means that the odds of being a victim of violent crime is considerably less than one in a hundred on any given year. Furthermore, since many violent crimes are committed by repeat offenders, the actual number of violent citizens is considerably less than two million.

Thus there is a paradox, and we must grasp both ends of the situation: We may well be in the most violent times in history, but violence is still remarkably rare. This is because most citizens are kind, decent people who are not capable of hurting each other, except by accident or under extreme provocation. They are sheep.

I mean nothing negative by calling them sheep. To me it is like the pretty, blue robin?s egg. Inside it is soft and gooey but someday it will grow into something wonderful. But the egg cannot survive without its hard blue shell. Police officers, soldiers and other warriors are like that shell, and someday the civilization they protect will grow into something wonderful. For now, though, they need warriors to protect them from the predators.
?Then there are the wolves,? the old war veteran said, ?and the wolves feed on the sheep without mercy.? Do you believe there are wolves out there who will feed on the flock without mercy? You better believe it. There are evil men in this world and they are capable of evil deeds. The moment you forget that or pretend it is not so, you become a sheep. There is no safety in denial.

?Then there are sheepdogs,? he went on, ?and I?m a sheepdog. I live to protect the flock and confront the wolf.? Or, as a sign in one California law enforcement agency put it, ?We intimidate those who intimidate others.?

If you have no capacity for violence then you are a healthy productive citizen: a sheep. If you have a capacity for violence and no empathy for your fellow citizens, then you have defined an aggressive sociopath--a wolf. But what if you have a capacity for violence, and a deep love for your fellow citizens? Then you are a sheepdog, a warrior, someone who is walking the hero?s path. Someone who can walk into the heart of darkness, into the universal human phobia, and walk out unscathed.

The gift of aggression
"What goes on around you... compares little with what goes on inside you."
- Ralph Waldo Emerson

Everyone has been given a gift in life. Some people have a gift for science and some have a flair for art. And warriors have been given the gift of aggression. They would no more misuse this gift than a doctor would misuse his healing arts, but they yearn for the opportunity to use their gift to help others. These people, the ones who have been blessed with the gift of aggression and a love for others, are our sheepdogs. These are our warriors.

One career police officer wrote to me about this after attending one of my Bulletproof Mind training sessions:

"I want to say thank you for finally shedding some light on why it is that I can do what I do. I always knew why I did it. I love my [citizens], even the bad ones, and had a talent that I could return to my community. I just couldn?t put my finger on why I could wade through the chaos, the gore, the sadness, if given a chance try to make it all better, and walk right out the other side."

Let me expand on this old soldier?s excellent model of the sheep, wolves, and sheepdogs. We know that the sheep live in denial; that is what makes them sheep. They do not want to believe that there is evil in the world. They can accept the fact that fires can happen, which is why they want fire extinguishers, fire sprinklers, fire alarms and fire exits throughout their kids? schools. But many of them are outraged at the idea of putting an armed police officer in their kid?s school. Our children are dozens of times more likely to be killed, and thousands of times more likely to be seriously injured, by school violence than by school fires, but the sheep?s only response to the possibility of violence is denial. The idea of someone coming to kill or harm their children is just too hard, so they choose the path of denial.

The sheep generally do not like the sheepdog. He looks a lot like the wolf. He has fangs and the capacity for violence. The difference, though, is that the sheepdog must not, cannot and will not ever harm the sheep. Any sheepdog who intentionally harms the lowliest little lamb will be punished and removed. The world cannot work any other way, at least not in a representative democracy or a republic such as ours.

Still, the sheepdog disturbs the sheep. He is a constant reminder that there are wolves in the land. They would prefer that he didn?t tell them where to go, or give them traffic tickets, or stand at the ready in our airports in camouflage fatigues holding an M-16. The sheep would much rather have the sheepdog cash in his fangs, spray paint himself white, and go, ?Baa.?

Until the wolf shows up. Then the entire flock tries desperately to hide behind one lonely sheepdog. As Kipling said in his poem about ?Tommy? the British soldier:
While it's Tommy this, an' Tommy that, an' "Tommy, fall be'ind,"
But it's "Please to walk in front, sir," when there's trouble in the wind,
There's trouble in the wind, my boys, there's trouble in the wind,
O it's "Please to walk in front, sir," when there's trouble in the wind.

The students, the victims, at Columbine High School were big, tough high school students, and under ordinary circumstances they would not have had the time of day for a police officer. They were not bad kids; they just had nothing to say to a cop. When the school was under attack, however, and SWAT teams were clearing the rooms and hallways, the officers had to physically peel those clinging, sobbing kids off of them. This is how the little lambs feel about their sheepdog when the wolf is at the door. Look at what happened after September 11, 2001, when the wolf pounded hard on the door. Remember how America, more than ever before, felt differently about their law enforcement officers and military personnel? Remember how many times you heard the word hero?

Understand that there is nothing morally superior about being a sheepdog; it is just what you choose to be. Also understand that a sheepdog is a funny critter: He is always sniffing around out on the perimeter, checking the breeze, barking at things that go bump in the night, and yearning for a righteous battle. That is, the young sheepdogs yearn for a righteous battle. The old sheepdogs are a little older and wiser, but they move to the sound of the guns when needed right along with the young ones.

Here is how the sheep and the sheepdog think differently. The sheep pretend the wolf will never come, but the sheepdog lives for that day. After the attacks on September 11, 2001, most of the sheep, that is, most citizens in America said, ?Thank God I wasn?t on one of those planes.? The sheepdogs, the warriors, said, ?Dear God, I wish I could have been on one of those planes. Maybe I could have made a difference.? When you are truly transformed into a warrior and have truly invested yourself into warriorhood, you want to be there. You want to be able to make a difference.

While there is nothing morally superior about the sheepdog, the warrior, he does have one real advantage. Only one. He is able to survive and thrive in an environment that destroys 98 percent of the population.

There was research conducted a few years ago with individuals convicted of violent crimes. These cons were in prison for serious, predatory acts of violence: assaults, murders and killing law enforcement officers. The vast majority said that they specifically targeted victims by body language: slumped walk, passive behavior and lack of awareness. They chose their victims like big cats do in Africa, when they select one out of the herd that is least able to protect itself.

However, when there were cues given by potential victims that indicated they would not go easily, the cons said that they would walk away. If the cons sensed that the target was a "counter-predator," that is, a sheepdog, they would leave him alone unless there was no other choice but to engage.

One police officer told me that he rode a commuter train to work each day. One day, as was his usual, he was standing in the crowded car, dressed in blue jeans, T-shirt and jacket, holding onto a pole and reading a paperback. At one of the stops, two street toughs boarded, shouting and cursing and doing every obnoxious thing possible to intimidate the other riders. The officer continued to read his book, though he kept a watchful eye on the two punks as they strolled along the aisle making comments to female passengers, and banging shoulders with men as they passed.

As they approached the officer, he lowered his novel and made eye contact with them. ?You got a problem, man?? one of the IQ-challenged punks asked. ?You think you?re tough, or somethin??? the other asked, obviously offended that this one was not shirking away from them.

?As a matter of fact, I am tough,? the officer said, calmly and with a steady gaze.

The two looked at him for a long moment, and then without saying a word, turned and moved back down the aisle to continue their taunting of the other passengers, the sheep.

Some people may be destined to be sheep and others might be genetically primed to be wolves or sheepdogs. But I believe that most people can choose which one they want to be, and I?m proud to say that more and more Americans are choosing to become sheepdogs.

Seven months after the attack on September 11, 2001, Todd Beamer was honored in his hometown of Cranbury, New Jersey. Todd, as you recall, was the man on Flight 93 over Pennsylvania who called on his cell phone to alert an operator from United Airlines about the hijacking. When he learned of the other three passenger planes that had been used as weapons, Todd dropped his phone and uttered the words, ?Let?s roll,? which authorities believe was a signal to the other passengers to confront the terrorist hijackers. In one hour, a transformation occurred among the passengers--athletes, business people and parents--from sheep to sheepdogs and together they fought the wolves, ultimately saving an unknown number of lives on the ground.

?Do you have any idea how hard it would be to live with yourself after that??

"here is no safety for honest men except by believing all possible evil of evil men."
- Edmund Burke
Reflections on the Revolution in France

Here is the point I like to emphasize, especially to the thousands of police officers and soldiers I speak to each year. In nature the sheep, real sheep, are born as sheep. Sheepdogs are born that way, and so are wolves. They didn?t have a choice. But you are not a critter. As a human being, you can be whatever you want to be. It is a conscious, moral decision.
If you want to be a sheep, then you can be a sheep and that is okay, but you must understand the price you pay. When the wolf comes, you and your loved ones are going to die if there is not a sheepdog there to protect you. If you want to be a wolf, you can be one, but the sheepdogs are going to hunt you down and you will never have rest, safety, trust or love. But if you want to be a sheepdog and walk the warrior?s path, then you must make a conscious and moral decision every day to dedicate, equip and prepare yourself to thrive in that toxic, corrosive moment when the wolf comes knocking at the door.

For example, many officers carry their weapons in church. They are well concealed in ankle holsters, shoulder holsters or inside-the-belt holsters tucked into the small of their backs. Anytime you go to some form of religious service, there is a very good chance that a police officer in your congregation is carrying. You will never know if there is such an individual in your place of worship, until the wolf appears to slaughter you and your loved ones.

I was training a group of police officers in Texas, and during the break, one officer asked his friend if he carried his weapon in church. The other cop replied, ?I will never be caught without my gun in church.? I asked why he felt so strongly about this, and he told me about a police officer he knew who was at a church massacre in Ft. Worth, Texas, in 1999. In that incident, a mentally deranged individual came into the church and opened fire, gunning down 14 people. He said that officer believed he could have saved every life that day if he had been carrying his gun. His own son was shot, and all he could do was throw himself on the boy?s body and wait to die. That cop looked me in the eye and said, ?Do you have any idea how hard it would be to live with yourself after that??

Some individuals would be horrified if they knew this police officer was carrying a weapon in church. They might call him paranoid and would probably scorn him. Yet these same individuals would be enraged and would call for ?heads to roll? if they found out that the airbags in their cars were defective, or that the fire extinguisher and fire sprinklers in their kids? school did not work. They can accept the fact that fires and traffic accidents can happen and that there must be safeguards against them. Their only response to the wolf, though, is denial, and all too often their response to the sheepdog is scorn and disdain. But the sheepdog quietly asks himself, ?Do you have any idea how hard it would be to live with yourself if your loved ones were attacked and killed, and you had to stand there helplessly because you were unprepared for that day??

The warrior must cleanse denial from his thinking. Coach Bob Lindsey, a renowned law enforcement trainer, says that warriors must practice ?when/then? thinking, not ?if/when.? Instead of saying,?If it happens then I will take action,? the warrior says, ?When it happens then I will be ready.?

It is denial that turns people into sheep. Sheep are psychologically destroyed by combat because their only defense is denial, which is counterproductive and destructive, resulting in fear, helplessness and horror when the wolf shows up.

Denial kills you twice. It kills you once, at your moment of truth when you are not physically prepared: You didn?t bring your gun; you didn?t train. Your only defense was wishful thinking. Hope is not a strategy. Denial kills you a second time because even if you do physically survive, you are psychologically shattered by fear, helplessness, horror and shame at your moment of truth.

Chuck Yeager, the famous test pilot and first man to fly faster than the speed of sound, says that he knew he could die. There was no denial for him. He did not allow himself the luxury of denial. This acceptance of reality can cause fear, but it is a healthy, controlled fear that will keep you alive:
"I was always afraid of dying. Always. It was my fear that made me learn everything I could about my airplane and my emergency equipment, and kept me flying respectful of my machine and always alert in the cockpit."
- Brigadier General Chuck Yeager
Yeager, An Autobiography

Gavin de Becker puts it like this in Fear Less, his superb post-9/11 book, which should be required reading for anyone trying to come to terms with our current world situation:
"..denial can be seductive, but it has an insidious side effect. For all the peace of mind deniers think they get by saying it isn?t so, the fall they take when faced with new violence is all the more unsettling. Denial is a save-now-pay-later scheme, a contract written entirely in small print, for in the long run, the denying person knows the truth on some level."

And so the warrior must strive to confront denial in all aspects of his life, and prepare himself for the day when evil comes.

If you are a warrior who is legally authorized to carry a weapon and you step outside without that weapon, then you become a sheep, pretending that the bad man will not come today. No one can be ?on? 24/7 for a lifetime. Everyone needs down time. But if you are authorized to carry a weapon, and you walk outside without it, just take a deep breath, and say this to yourself... ?Baa.?

This business of being a sheep or a sheepdog is not a yes-no dichotomy. It is not an all-or-nothing, either-or choice. It is a matter of degrees, a continuum. On one end is an abject, head-in-the-grass sheep and on the other end is the ultimate warrior. Few people exist completely on one end or the other. Most of us live somewhere in between. Since 9-11 almost everyone in America took a step up that continuum, away from denial. The sheep took a few steps toward accepting and appreciating their warriors, and the warriors started taking their job more seriously. The degree to which you move up that continuum, away from sheephood and denial, is the degree to which you and your loved ones will survive, physically and psychologically at your moment of truth.

RSS 2.0