Samhällelig service (eller total avsaknad av sådan)

Vid tiotiden ikväll klev min lillasyster av tåget i Lund och upptäckte snart att hon tappat sin plånbok. Hon försöker givetvis att få tag på någon som kan hjälpa henne att söka reda på den. Pån stationen finns dock ingen personal tillgänglig och på det5 enda offentliga telefonnumret till SJ finns enbart en automatisk telefonsvarare att tillgå, alltså inget sätt att kontakta någon som kan gå ombord på tåget och kontrollera hennes sittplats, ingen möjlighet att kontakta en tågvärd som kunde kontrollera hennes plats.
Vi försöker ringa polisen och be dem om hjälp, polisens enda offentliga nummer 11414 går enbart till den länskommunikationscentral som är närmast där man befinner sig.  Jag som befinner mig i Hofors kommer alltså tiill länskommumikationscentralen i Gävle där man säger att "våra nummer till SJ lämnar vi inte ut, för övrigt är Skåne inte mitt bord, så jag kan inte ringa dem och be dem att hjälpa dig."

När lillasyster som har varit på resa i arton timmar ringer 11414 kommer hon till en idiot i skåne som bara säger att "du måste spärra korten innan du kan göra en polisanmälan" och att få henne att förstå att det är hjälp att slippa göra en polisanmälan hon vill ha, det går inte.
Det här utstuderade undvikandet av kontakt med allmänheten är inte acceptabelt och någonting måste göras åt det.
När polisen införde sitt nummer 11414 så sa man att  det var för att göra det lättare för allmänheten och det trodde jag på, tills jag ringde till LKCs gamla nummer i uppsala, 018-168590 och blev hänvisad av en telefonsvarare till 11414, det innebär att avsikten var att göra det svårare, inte lättare att nå relevant polismyndighet.
SJ har nogrannt dragit undan alla telefonnummer utom till ett fåtal callcenters som håller stängt på alla "besvärliga" tider
och som när de har öppet är effektiva portvakter som hindrar all kontakt med personer som faktiskst kan hjälpa.
Detta är inte acceptabelt, SJ måste starta ett dygnetruntöppet callcenter dit man kan ringa och varifrån de kan kontakta vilken SJ-befattning som helst i landet för att lösa uppkomna problem.
Servicen till medborgare och kunder runt om i samhället försämras stadigt och det är hög tid att något görs för att ändra detta. Vi har tekniken som behövs för att ge fantastisk service till medborgarna, men man väljer att använda den till att ställa upp en mur mellan medborgarna och samhällsviktiga funktioner.

Julen såhär långt

Julfirandet har varit lugnt och trvligt och 96 mil bilvägen hemifrån. Nu blev nilresan hit inte fullt så lång, från Hofors blev det ungefär nittio  mil, inte riktigt non stop, Vi fyllde tanken i Hofors på måndag morgon och styrde norrut via Riksväg 80 och E4 Resans första stopp blev i Sundsvall för att köpa ett par kompletterande julklappar. Efter den bensträckaren på uppemnot fyrtio minuter fortsatte färden, men efter ca femton mil fick Johan ta över ratten då jag började kånna mig trött. Han körde uppemot tio mil medans jag sov under min värmejacka modell 90, uppdriskad av lite sömn och en del Cola var jag i form att köra ytterligare femton till tjugo mil innan vi tankade och tog varsin hamburgare i Vilhelmina, min veke lillebror lämnade stora delar av sin hamburgermeny på tallriken på Frasses. Xantian hade dragit knappt femtio liter på knappt sextio mil när vi tankade den och fyllde i en dunk färdigblandad spolarvätska, men då hade vi kört ganska hårt större delen av vägen. Efter Wilhelmina mötte vi tre bilar och körde om en, på över tjugo mil frm till ca en halvmil före gränsen där vi helt plötsligt mötte två långtradare i hög fart och flera norskregistrerade personbilar. Nästa stopp på resan var i det högt belägna villaområde i Mo i Rana där Anna och Glenn bor.
Väglaget var bra under hela resan med vått och smutsigt till någon mil efter att vi lämnat E4 och därefter bra vinterväg med frusna vägbanor och bra grepp.
Utan GPS hade den här resan inte varit något störe bekymmer, det är en ganska enkel rutt att hitta, med GPS var det bäldiggt enkelt och behagligt, med tanke på att det är en rutt varken jag eller Johan kört och som jag själv bara åkt en gång tidigare så var det ändå skönt att ha sin kära Mio C220 som vägvisare.
Juölklapparna var på det hela taget inget speciellt, givetvis uppskattat, men inte värt att listta i en blogg, men en sak stack verkligen ut och det var ett par vita Fotomuggar, den ena med bild på min kära Suicide Express, alltså min svarta motorcykel, den andra med en bild på min högt älskade Opel Commodore.
Övriga runt borrdet fick Julklappar i spannet från spelande blinkande julslips, via trevliga och uppskattade kläder, verktyg, husgeråd och smycken upp till en Playstation 3 med Abba Singstar och need for speed under Cover.
Denna maskin fick mig att ompröva både min åsikt om Spelkonsoler nyare än NES och om bilspel, Need for speed underground är riktigt roligt och kontrollerna fungerar rimligt bra, även om inte den riktigt rätta känsla är där för en som kör bil med mer än bara ögonen.
Hittills har Julen varit riktigt bra med en del spännande Norska Julrätter och intensivt umgänge, även om jag saknar bland annat Kalle ankas julafton och Karll-Bertil Johnsons Julafton.
Återfärd söderut inleds i svinottan på måndag, Då i Ford Scorpio då Johan preliminärt blir kvar och arbetar i Mo över våren.

God jul i stugorna!

God Jul i stugorna,

Tvåpartisystem

Inför valet 2010 har nu Socialdemokraterna, miljöpartiet och Vänsterpartiet deklarerat valsamarbete syftande till gemensam regeringsbildning, detta för att möta Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiets och Kristdemokraternas "allians".
Som jag ser det visar detta ett stort förakt mot folket och mot vårt demokratiska system. Politikerna talar om effektivitet och styrka i politiken. Effektivitet och styrka är någonting åtminstone jag inte vill ha, "effektivitet och styrka" i politiken kommer att innebära att politikerna i de olika partierna rutinmässigt sviker sina väljare istället för att med näbbar och klor förhandla fram lösningar där de får så mycket av sina kärnfrågor framlyfta som möjligt för varje eftergift de ger till andra partier. "Effektivitet och styrka" är det som gjort att borgerliga partier svikit löften om billigare bensin och istället gått med på höjd bensinskatt, när de borde sagt "Jag har lovat mina väljare billigare bensin, om ni inte är med på att ge dem det så är inte jag med på att regera med er." "Effektivitet och styrka" i politiken är det som gjort att KD som enskilt parti röstat emot homovigslar, istället för att säga till övriga regeringen att "Det här är en av våra absolut centralaste frågor, om inte alliansen stöder oss på den här punkten och ser till att partipiskorna viner så att homovigslarna fälls, så fäller vi regeringen."
"Effektivitet och styrka* i styret är det som lett till FRA-lagen, den kommande IPRED-lagen med flera lagar som drivs igenom snabbt och illa underbyggt och i svepande termer slår bort enorma stycken medborgerlig integritet.
"Effektivitet och styrka" är någonting jag enbart vill ha i regering och riksdag när Sverige är direkt hotat av en yttre fiende och den fienden inte är de enskilda maktmänniskornas bästa polare i bryssel, ty dessas femte kolonn, maktnomenklaturan i Sverige blir mångfallt farligare för folket om vi har effektivitet och styrka i regeringen.
Det finns ett till problem i det hela, vad händer med de "starka och tydliga regeringsalternativen" när det kommer in andra partier i Riksdagen? Om Piratpartiet och SD kommer in i riksdagen på 4,1% vardera och alliansen respektive Sossarna med stödpartier bara får 44-48% vardera, vad händer då med de starka och tydliga regeringsalternativen? partier på bägge sidor har sagt att de aldrig kan samarbeta med SD, PP har tydligt sagt att utöver i frågor krinf upphovsrätt och elektronisk frihet så har de ingen partipiska.  Om jag röstat på endera blocket i tron att de skall utgöra ett sammanhållet regeringsalternativ och de plötsligt börjar agera som separata partier när kartan genom inkastandet av en vågmästare ritats om, var står jag som väljare då?
LURAD SOM VANLIGT!
Jag kan inte med gott samvete rösta på ett parti som redan innan valet säger att "en plats vid köttgrytorna är viktigare för oss än att föra vårt partis ideologi och partiprogram i riksdagen".
Röstar jag vänster 2010 röstar jag på Kommunistpartiet, röstar jag odefinierat frihetlig mitt så röstar jag på PP eller SD, röstar jag konservativt så vete fan vilket parti jag röstar på, något konservativt borgerligt parti har jag hittills inte sett röken av.

Att inom Sveriges gränser erövra Finland åter.

I Sin dikt Svea Uppmanade Easias Tégner till att "inom Sveriges gränser erövra Finland åter."
Vad menade han?
Manade han till krig mot ryssen för att återta förlorad mark?
Nej, han manade till att återvinna Sveriges stolthet och självförtroende. Med "inom Sveriges gränser" så menar han juast det, utan att gå utanför rikets gränser så skulle vi reparera den skada vi led som nation när ryssen stal en tredjedel av kärnriket, när den östra rikshalvan slets ifrån resten av rikskroppen. Att inom Sveriges gränser erövra Finland åter innebär att förbinda den amputerade kroppsdelen och lära oss stå stolta och starka med de nya förutsättningar detta gav oss.
Så har ännu inte skett, mannen på gatan är inte medveten om det, men vi lider fortfarande som nation och som enskilda medborgare av det dåliga självförtroende som kom i och med brakförlusten som enbart hjältegeneralen Von Döbeln räddade från att bli fullständig undergång.
Vår Defaitistiska Regering talar om att staten inte skall köpa Volvo PV och SAAB automobile, för att vi som litet land inte kan klara att sköta om dessa samhällsviktiga och industriellt systembärande företag bättre än två arroganta socialförsäkringsföretag som råkar producera bilar kan.
Våra landsförrädiska proffstyckare antyder att Sverige aldrig haft ett försvar som kunnat skydda oss om Fi angripit.
Våra svenskföraktande media och oppositionspolitiker antyder att Sverige inte har någon kultur och absolut ingen värd att skydda och föra vidare.
Allt medan bevisen på varje givet område visar att vi är jättebra på allt vi företar oss i det här landet.
Något måste göras för att ge Sverige som nation och svensken på gatan självförtroendet tillbaka.
Jag får erkänna att jag inte vet vad, men jag har tillförsikt att våra handlingskraftiga medborgare kommer att hitta ett sätt att inom Sveriges gränser erövra Finland åter. Ärren kommer alltid att finnas kvar, men såret måste läkas och vi måste lära oss att våga stå starka trots det nedriga angrepp som skadat oss så hårt och så långvarigt och som skadar oss än idag.

Sköna skor

Sköna skor, sköna skor, här glider man runt i sköna skor.
Musikreferensen torde inte vara särskilt svår att knäcka för de flesta i min generation eller  yngre.
Hur som helst, jag fick ju ett paket igår (onsdag) med bland annat ett par nya kängor, idag har jag invigt dem.
De känns ärligt talat ungefär som alla andra nya par M90 marschkängor jag ägt, kort sagt lite stela och obekväma med en gång, men de blir snabbt bekvämare.När jag gick till jobbet i eftermiddags var skorna aktivt obekväma, när jag haft dem på mig uppemot elva timmar och promenerade samma väg hem så var de riktigt bekväma och hemtama och vandringen kändes betydligt kortare och snabbare än med de gamla kängorna. Om det beror på att de här är friskare med mer stuns i sulan, eller på att jag hade dem välknutna vet jag inte, men jag tror på en kombination med tonvikt på det tidigare alternativet.Skojigt att tala om de nya och de gamla kängorna förresten med tanke på att de gamla är tillverkade 1998 och de nya är tillverkade 1997, men så är det väl med överskottsmateriel antar jag.
Här har vi den obligatoriska nya/gamla bilden, de gamla är storlek 295 och har stålhätta, de nya är storlek 300 och har vanlig plasthätta, i övrigt är de i sitt ursprung identiska.


Fick ett paket idag

Det kom ett paket på posten idag, från Active Life Equipment, en postorderfirma för bland annat militärt överskottsmateriel. Det var en liten negativ sak i det hela, paketet var illa hopsatt, det såg ut såhär när jag fick det på spelbutiken.  

Dessbättre hade innehållet inte tagit någon skada.
Innehållet var ett par nya M90 Marschkängor att ersätta mina vardagskäöngor som nu får gå i pension i form av att hamna som reservkängor. Två nya M90 T-shirts, tillverkade 2001 att ersätta de sådana som jag fick i lumpen då dessa är helt utslitna, dessa kommer att användas till vissa applikationer i vardagen. Slutligen så innehöll paketet en praktiskt taget obegagnad värmerock M90 samt mellanskillnaden mellan priset för en ny och en begagnad sådan. Rocken var helt perfekt efter mina önskemål, den ger intryck av att vara väldigt lite använd, den har den fodrade huvan som de tidigare exemplaren har och den är av samma storlek som den jag hade i lumpen.
När jag lagt ut jackan på golvet tillsammans med de övriga inköpen såg jag att den hade en kaptensspegel på bröstet, detta föranledde en reflektion att den måste använts av en kapten i södra Sverige, närmare undersökning av jackan visade att så var fallet då den var märkt med KN *** ********* 22 komp P2. Den har alltså tillbringat sitt aktiva liv i en garderob tillhörig en kapten som slöat på kontor eller fisit runt i ett pansarfordon.Nu är min Rekord vinterförvarad.

Igår körde in far iväg min Opel Rekord upp till hofors för vinterförvaring i ett ypperligt kallgarage där  den står säkert och torrt till skiftet mars-april.
Nu får man klara sig utan bil över vintern, men med en dryg kilometer till jobbet så ska jag nog överleva.

Min far kör iväg med rekorden till vinterförvaret.

Jag har fått en brorsdotter!

Jag har fått en Brorsdotter igårkväll. Hur häftigt är inte det på en skala? Liten och söt och bara en vecka före beräknat datum (till skillnad från brorsonen som var sex veckor för tidig).
Här ärr en bild på min brorson Filemon och min ännu namnlösa brorsdotter.
Bilden är tagen på BB när vi hämtade min mindre än dygnsgamla brorsdotter och hennes föräldrar.Bild på min brorsdotter.

RSS 2.0