Vad är problemet?

"Pistoler på Arlanda var atrapper"
Vad är problemet? om någon vill transportera sina pistoler som incheckat bagage så är väl inte det något anmärkningsvärt. En pistol i incheckat bagage är inget hot mot flygplanets säkerhet, det är inte frågan om någon bomb eller liknande och de är inte tillgängliga under resan för att kapa planet.
Pistoler i hederliga medborgares händer är inget problem, det är ett av samhällets fundament, en av de saker som gör ett samhälle tryggt.

Aftonbladet igen

Aftonbladet har ofta artiklar som får mig att tända till litegrann. Så även idag.
"Razzia mot vänsterfäste"

Den 22-årige vänsterextremisten var efterlyst för ett knivdåd.

När polisen slog till hittade man stora mängder vapen i hans lägenhet.

– Jag tror att man hade kunnat beväpna ett 15-tal personer med hjälp av de här vapnen, säger Mats Lindström vid Västerortspolisen.


Vad var det för vapen då? AK47:or och makarovs?


När polisen kom in i lägenheten upptäckte de stora mängder vapen.

– Vi hittade knogjärn, basebollträn, machetes och knivar och även några skyddsvästar, säger Mats Lindström, gruppchef för ungdomssektionen vid Västerortspolisen.

I lägenheten fanns förutom de bägge efterlysta männen en 20-årig kvinna och en 19-årig man.

De greps, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. De hade glömt att låsa dörren och hann inte gömma undan vapnen för polisen.


Basebollträn, machetes och knivar är inte olagliga att inneha, om man inte är under 21 år gammal. Så är inte stiletter och springknivar heller,  de är olagliga att importera och att överlåta till personer under 21 år Jag tror att samma lag gäller för knogjärn. Skyddsvästar är inte heller olagliga att inneha eller licensierade.
Vad gäller vapen för att beväpna femton personer så tror jag att du kan hitta det hemma hos mig också, utan att ens behöva gå in på fällknivar.
En machete, två yxor, åtmistone 5-6 moraknivar (förbrukningsvara), en Bajonett (prydnad) och ett gäng köksnknivar. Har jag rätt kompisar över på besök kan det mesta av dessa "vapen" vara  framplockade utan att vi förbereder någon misshandel.

Min irritation i det här fallet är alltså inte egentligen på Aftonbladet utan på polisen. Visst bör de hålla ögonen på våldsbenägna element oavsett politisk hemvist, men det räcker med att vara aktiva på rätt sida om lagen, man behöver inte jobba så hårt på att pressa praxis och prejudikat i en totalitär riktning.

Aftonbladet slår till igen.

"hundratals döda av hembränt"  Det är nästan omöjligt att göra farligt hembränt, det vanligt folk kan lyckas jäsa kommer att jäsa till etanol, med en oerhört liten andel Metanol och annat farligt i. När detta sedan destileras kommer etanol och lite finkeloljor och väldigt lite metanol att bli resultatet. destilleras det i en riktigt bra apparat slipper man ifrån finkeloljorna och förmodligen även metanolen.
Det som folk köper och blir sjuka och skadade av, oavsett om det är i Indien eller om det är här hemma är svartsprit där samvetslösa typer blandar sprit med träsprit eller andra kemikalier för att dryga ut varan man säljer, detta då träsprit med flera industrikemikalier är billigare och mindre reglerade än etanol.
Ska du dricka hembränd sprit så skall du endera bränna den själv, om du läser tillgänglig information så kommer du att finna att det knappast är vare sig svårt eller dyrt, eller så ska du köpa den hembrända spriten av en person som du känner och litar på och vet att själv bränner.

Tractorpulling Vendel 2009

Jag och en kollega begav oss traditionsenligt till Bergbybanan i Vendel för den årliga Tractorpullingtävlingen.
Det blev en del bra drag och bra tävling om än inte lika bra show, Regnet som kom under gårdagens kväll gjorde banan väldigt tungkörd. Vi fick två haverier, en bränd koppling och en brusten kompressorrem, ingenting allvarligt alltså. Däremot hade en traktor totalskjutit motorn under föregående tävlingsdag för någon vecka sedan söderöver och uteblev.
Tyvärr kom regnet efter ordinarie tävlingsdrag i 3500kg modifierat och innan Pull Off mellan Cougar och Wild Thing (?).
Den käre kamraten Återfallet föll på mållinjen med 99,90meter i första draget och 99,60 meter i andra draget, Silver Spirit mäktade bara drygt åttio i andra draget och mindre i första, men det förlåter vi med tanke på skönsången från Rolls-Royce Meteor tolvan.
Lite synd att vi inte fick se småtraktorerna, de brukar vara gulliga och Cougar i högform är sällan fel heller, i det enda drag vi fick se, med fyra av fem motorer monterade (den femte åker på till 4500kg modifierat) så blev det en våldsam Full Pull på över 120 meter och med mer att ge. Cougarteamet gillar att bjuda på ordentlig Show.
Jag slänger med en bild på Återfallet så att ni får se vad ni missade som inte var där.

Återfallet drar nästan Full Pull.

Jag tror att jag är generös och skickar med en bild på Cougar också.
De här vagnarna är varandras motsatser på många Vis, Återfallet är en ganska duktig maskin med en Scania V8 med sex turboaggregat, tre seriekoplade till vardera cylinderbanken, laddtryck uppemot tio kilo, kanske mer och vatteninsprutning för att öka avgasmängden och därmed turbotrycket och kanske även för att kyla motorn,
Cougar har fyra (i tungdraget fem) V8 motorer av värsta dragracingsort, ca 1500 hästar i vardera motorn, mer i vissa sägs det. Kompressormatning och metanoldrift.
De är dock lika i att de alltid levererar. Lite trist för Återfallet är att den får gå som riktkarl för det mesta. den får alltså köra första draget och drar den FUll Pull så bromsar man oftast släden lite extra för att få lite mer utslagsgivande mot de tuffare maskinerna. Cougar levererar också alltid, men den är häftigast i Sverige, så den levererar alltid spektakulära Full Pull.

Cougar levererar.

Det här är första gången jag har varit med om Regn på Bergbybanan och det var fjärde året i rad som jag var där. Normalt sett en solsäker sport alltså.

För mer om Tractorpulling besök Uppsala Tractorpullingkomitté eller Svenska Tractorpullingkomittén (? kan vara klubben också ).
Och följ med till Berbybanan nästa år.

tvättdag.

Vid kvart i ett i eftermiddags gick jag ner till tvättstugan för att kolla om det fanns någon tvätttid. Det fanns det klockan ett. så jag bokade den tiden.
Jag hörde att maskinerna gick, men tänkte att de väl skulle vara färdiga till ett och om någon går över tiden i torktumlaren så stör det mig inte bara tumlaren är ledig tills min tvätt ska tumlas.
Klockan ett kom jag ner till tvättstugan med min tvätt och fann att maskinerna gick med tjugofem minuters gångtid kvar, lite lätt irriterande i min mening, Men jag hade gott om tid, så jag gick upp till mig och gick ned igen när maskinerna skulle vara färdig, står där ett par minuter efter att de stannat och då kommer en söt tjen inknallande och inser att hon tvättar på min tid. Hon hade bokat tid den fjärde klockan ett, och gått ned lite före ett för att se om det var ledigt så att hon kunde börja tvätta.
När hon insett att hon tvättar på fel dag och på min tvättid ber hon om ursäkt hur mycket som helst, vilket känns lite överdrivet i min mening, jag hade förlorat 30 minuter tvättid, inte särskilt irriterande, jag förklarade för henne att jag behövde en maskin och när den gått färdigt torktumlaren, resten av tvättiden kunde hon disponera.
Hon höll på att bli knäckt, inte för att hon tagit fel på datum, men för att jag inte var upprörd och för att jag lät henne nyttja tvättiden.
Då är frågan, varför skulle jag bli upprörd? Det var en halvtimme. Varför skulle jag inte låta henne nyttja tvättiden? Jag fick den tillgång till tvättstugan jag behövde.
Är folk i allmänhet så lite förstående och överseende med andras misstag att de blir arga för sånt här? Är folk så småsinta att de inte delar med sig av det de själva inte avser använda och inte heller kan spara?
Finns det så lite kärlek och solidaritet i det här landet idag att man blir så tacksam att man nästan bryter ihop när folk visar vanligt enkelt hyfs?

RSS 2.0