Riksbanken och politiken och europaresa i Uppsala Kommun.

Häromdagen så uttalade sig riksbankschefen om en sak han inte har med att göra. Riksbankschefens uppgift är att hålla inflationen och arbetslösheten på 2%. När han lyckats med denna uppgift i några år i rad så kanske att han kan ha rätt att uttala sig i andra frågor, men även då så ska han ge fan i politiken.
Det han sade var att bankerna borde börja ta betalt för kontantuttag, eftersom svenskarna använder kontanter till inköp upp till i genomsnitt 130 kronor, medans det enligt Riksbanken är kostnadseffektivare att använda kort på affärer över sjuttio kronor. Det må vara att kort är mer kostnadseffektiva än kontanter, men det gör inte att Riksbanken ska försöka styra folks betalningsvanor, Riksbanken ska serva folket, inte styra det, precis som penningen är en bra tjänare, men en grym härskare så är det samma sak med Riksbanken, därför måste riksbanken förstå och hålla sig på sin plats.


Idag kom min far hit till Uppsala efter en resa hem från Dubrovnik med mellanlandning i Tallin. Men min bilresa idag måste anses vara mer imponerande, då jag var i Parisimage8

Och sedan fortsatte min resa med en sväng till Jerusalem
image9

Väl åter i Uppsala så plockade jag upp min far och min lillasyster och svängde förbi min storebror där vi grillade och trivdes.

Sjukdomseffekters evolution och så ett par grävlingar.

Jag funderade i bilen ikväll litegrann på varför killar verkar lida mer av en vanlig förkylning än tjejer gör. På samma antal förkylningar som varar ungefär lika länge så verkar min funktionsförmåga vara lägre än den är hos kvinnor i min omgivning. Jag tycker mig ha anat samma tendens gällande andra killar i min bekantskapskrets också, killar blir sjukare än tjejer. Slutligen så har man ju hört temat till leda från många av de kvinnor man känner och inte minst i reklamens värld.
Visst är det mycket möjligt att killar bara har närmare till att klaga och ynka sig när vi är sjuka, men jag undrar om det inte kan ligga mer bakom än så. Om en mammutjägare är sjuk och har 70-80% av normal prestationsförmåga så går han ut och jagar mammut, men han har inte kapaciteten att ta någon mammut och han har inte de reserver som behövs för att hänga med, undvika skador och inte minst springa ifrån predatorer som tycker att människor är lika mumsiga som människorna tycker att mammutarna är. Han löper alltså en väldigt ökad risk att duka under när han ger sig ut på jakt eller härtåg. Om han istället reduceras till 30% av normal prestationsförmåga så kommer han att ligga hemma och oja sig i några dagar innan han ger sig ut på jakt på 90-100% av full kapacitet. För män kan det alltså ha varit en evolutionär fördel att blli riktigt sjuka iställlet för bara lite långsamma.
För en kvinna, som samlar växter och småvilt nära hemmet och tar hand om barnen och så vidare torde det omvända förhållandet råda, blir hon ordentligt sjuk så kommer ingen mat in, barnen tas inte om hand och det samlas ingen ved till brasan, kort sagt så lider familjen såväl som kvinnan själv svårt. Om hon å andra sidan blir lite krasslig och reducerad till 70-80% av normal förmåga så kommer hon ändå att med god sannolikhet klara hemmet och födoanskaffningen, även om hon givetvis inte klarar av att göra allt hon brukar göra så kommer både hon och barnen att överleva och hennes gener förs vidare.
Voila, en pseudovetenskaplig evolutionär förklaring till varför män blir sjukare än kvinnor i milda sjukdomar,


Fick ett samtal från en jägare ute i öregrund som vi anlitat för att ta itu med de grävlingar som förskansat sig under vår sommarstuga, tydligen hade han skjutit en grävling och nypt ytterligare en i en fälla. Vi får hoppas att det var hela belägringen, om inte så lär vi bli varse det när vi kommer ut dit nästa gång.

Varför jag inte gillar äkta nattpass.

Så, då har man gjort ett tungt nattpass, det första på länge. 16.17 till 04.59.
Att komma i säng klockan halv sex är inte riktigt trevligt, man får sova till klockan 14 och kommer att vara halvt ur led i ett dygn eller två. Lätt halsont när man vaknar och en stationär pc som verkar ha gett upp slutgiltigt när man vill spela ett par timmar WOW innan man går till jobbet kompletterar bilden av långnätter som helt fel sätt att förtjäna sitt uppehälle.
Det blev inte ens en speciellt bra inkomst av det hela, 4289kr på taxametern, hade det slutat på 4800kr så hade jag varit nöjd. Min provision är som bekant 35% av det belopp som syns på taxametern, 1500kr är lite för lite lön för en hel natts jobb.
Det är inte utan att man håller med Erik om att det är dags för fast lön i taxiyrket, men dessvärre så ser jag allt för lätt det större perspektivet i såna här saker och blir det fasta löner i kollektivavtalen så kommer företagen med kollektivavtal att slås ut och taxibranschen att helt tas över av enbilsåkare utan anställda förare.
Det taxi i själva verket behöver är att branschen åter regleras, kanske inte så hårt som den en gång var, men i alla fall en begränsning av antalet taxitillstånd  i ett län. Överetablering leder bara till onödigt höga taxipriser och onödigt låg kvalitet på en stor andel av taxiförarna och taxibilarna.

Nu ska jag dra på mig lite kläder och släpa mig iväg till jobbet och hoppas på en modernare och fräschare stationärdator i paketet om en vecka.

Skattehöjarborgare.

Nu vil borgarna höja skatten igen. Som vanligt vill de höja skatten med fasta summor så att det slår hårt mot låginkomsttagarna och ger obetydlig effekt för de rika.
Jag talar givetvis om den obligatoriska A-kassan.
Jag har aldrig varit med i någon A-kassa, till en början för att jag inte haft arbete och numera därför att jag inte kan vara arbetslös. En Svenskfödd taxiförare som inte är helt och hållet hopplös kan inte vara arbetslös i Sveriges storstadsregioner, går jag till Arbetsförmedlingen kommer de att hänvisa mig till att omedelbart söka och få jobb på något av de otaliga taxibolag som finns i Uppsala och stockholm. Eller så skickar de mig att söka jobb som lastbilsförare inom distribution. Sammantaget innebär detta att A-kassan inte kommer att göra en enda utbetalning till mig ens om jag är med i den.
Varför skall jag då vara med i en försäkring som faktiskt inte berör mig? För att stödja systemet? JA kanske, om jag tjänade bättre, men det ska vara mitt val, inte regeringens.
En gång i tiden kallade folkpartiet sig för de frihetliga. Idag är borgarnas intresse för att ge individen frihet helt borta.

Simons önskelista.

Eftersom det drar ihop sig till födelsedag så tänkte jag lägga ut en önskelista på saker som jag vill ha men som jag endera inte har råd med själv, elller som jag väntat med för att ge folk i min omgivning möjligheten att bidraga med saker som jag behöver eller garanterat kommer att uppskatta som fördelsedagspresenter.
Dessvärre kommer önskelistan med nödvändighet att röra sig om ganska dyra saker då jag köper allt billigt jag vill ha praktiskt taget omgående.

* Ett spelande kompressorhorn till min Rekord Caravan, melodin det spelar skall vara colonel boogie, även känd som bron över floden kwai efter den film den gjordes känd i. sist jag kollade så fanns detta kompressorhorn på firman appelt styling som har en nätbutik, www.appelt.se, Signalhornet har artikelnummer 512.

* Driftsättning av någon av mina motorcyklar, ingen direkt billig affär, då den ena behöver motorrenovering och den andra behöver växellådsrenovering.

* Nya framdäck till min Cab, då det behövs för ombesiktningen.

* Förstahandskontrakt på en lägenhet centralt i Uppsala, för att jag behöver lugn och ro i min boendesituation.

* Ytterligare delar till min grön anna servis, inte tallrikar, vare sig flata eller djupa, ej heller assietter, vanliga saftkannor, såsskålar eller kaffekoppar då jag har allt jag behöver av dessa.

* Renoveringshjälp till sommarstugan där jag vill driftsätta vattnet, måla om minst ett av rummen, byta ut spisen mot en nyare och fräschare (50 cm bred) och reparera sönderrostad takränna i år.

*Riktigt bränslesnål bil, då jag älskar att kunna köra långt och mycket, men drivmedelspriserna börjar bli orimliga. En Lupo 3L, gärna Elsbettkonverterad skulle göra underverk för mina resmöjligheter.

* Körkort för Buss (D) och för tungt släp till lastbil (CE) då det är vad som är kvar för full pott på körkortet.

* Utlandsresa, medelhavs solcharter till resmål i kristet land, eller en USA-trip. då jag aldrig varit utanför det egentliga Sveriges fyra länder eller dess två unionsstater.

*Riktig Digitalkamera (jag är sugen på en Canon Eos 400D)

*En uppsättning riktiga högtalare till min hemmahifi (ett par Cervin Wega HP15 eller ett par av Sound Precisions hemmalämpade högtalare, detta då mina nuvarande vräkningsmaskiner (Jamo Push and pull 420 watt) är lite risiga).

*Saddlesore 1000, alltså tjugofyra timmar (eller lämpligen lite mer, för att slippa köra en enkel tur och retursväng) med en schysst motorcykel och pengar till bensin för en etthundrasextiomilstrip. En saddlesore 1000 är något som jag drömt om att göra i några år nu, men pga ekonomin och bristande hojmaterial ännu ej kunnat företa.

* Rostlagning av min älskade Opel Commodore, inte nödvändigtvis totalrenovering, varje bit av lagning på den är ett steg i rätt riktning.

*Ett par bra och snygga (på mig) solglasögon för att göra arbetet lite lättare under soliga sommardagar.

* Segelbåt, jag är sugen på en Stortriss för att lära mig segla och för att det är för dyrt att köra motorbåt i dagens läge.

* Uppfixning till gott bruksskick av valfri av mina bilar, då jag älskar dem alla.

* modern stationär dator, då min P3 1200 börjar kännas lite åldrig.

* liggcykel, för att jag tror att en sådan skulle vara kul att använda på sommaren, helst en highracer och gärna med en eldriven hjälpmotor.

* Origo Heatpal, för värme och matlagning vid längre elavbrott.

*Spannmålskvarn, handvevad, finns ett flertal hos kvarnspecialisten, Porkert 150 keramik heter en variant som jag är sugen på.

*Bra frystorkat, gärna från mountainhouse i deras stora burkar.

* Vattenfilter för portabelt bruk, både lifestraw typ och större med högre kapacitet.

*riktigt lätt tält av god kvalitet, gärna tvåmans, då ett enmanstält inte är riktigt anpassat för mina mått.

*sovsäck, men betänk min längd och vikt.

*Marschkängor M90 storlek 300.

* Vete, tröskat, omalet, mycket (jag vill i slutändan ha 100-200 kg hemma, men en femkilossäck är en bra början).

* Vapen och ammunition, men givetvis på ett sätt som inte är olagligare än nödvändigt, så helst först en lagändring så att vi får vermonths eller alaskas vapenlagar, men i vart fall så vill jag inte ha vapen utan en känd och ickekriminell historia.

*med mera, förhoppningsvis har de som känner mig en hyfsad uppfattning om vad jag sulle uppskatta.

femtonde maj tvåtusenåtta.

Nu vill tydligen våra ansvarslösa samhällsansvariga lägga ned jägarregementet i arvidsjaur i den nedrustning som kommer att resultera endera i ett NATO-medlemskap, eller i en händelse som får artonhundraåtta års riksdelning att framstå som en seger.
Oavsett hur hotbilden just idag ser ut så kan vi inte kosta på oss lyxen att inte ha ett starkt försvar. 1808 hade vi ett svagt försvar i östra rikshalvan, då förlorade vi sagda rikshalva.
1939 hade vi ett svagt försvar, därför blev vi tvugna att acceptera permittenttransporterna och transporten av division engelbrecht genom landet.
Idag har vi i princip inget försvar, vad blir vårat nästa militära eller moraliska nederlag?
1975 var försvarsbudgeten 3,1% av BNP, idag har vi ingen försvarsbudget, men budgeten för våra expeditionsstyrkor i EUs och NATOs tjänst är 1,5% av BNP. Vårt officiella bistånd till länder som kina och Ryssland med flera liknande fattiga kämpande demokratier uppgår till mer än 1,0% av BNP, vårat bidrag till motorvägar i Spanien genom EU uppgår efter återbetalningar från EU till ca tolv miljarder kr årligen. Vi skänker alltås lika mycket pengar elller mer till andra länders krigsmakt (en av Hitlers största krigsinvesteringar var Autobahn, en av USAs största militärinvesteringar under nittonhundratalet är deras interstate highway system för effektiva truppförflyttningar) som vi lägger på expeditionsstyrkor i gamla kolonialmakters tjänst (England, frankrike, Belgien, Holland, Spanien, alla är de gamla kolonialmakter och det är i och kring deras gamla kolonier som våra pojkar strider och dör).
Det är hög tid att återerövra vår alliansfrihet, återta förmågan att försvara vårt territorium och i linje med så mycket av dagens politik runt om i världen återkräva de territorium som ryssen stal från oss 1808, eller i alla fall de delar av det terittoriet som de fortfarande förfogar över. Jag kan acceptera att vi betalar en rimlig slant för de investeringar i infrastruktur de har gjort under sin ockupation.

RSS 2.0