Borgarnas seger i klasskampen.

1989 vann plutokraterna klasskampen.
Det var året för "århundradets skatteuppgörelse", en sammansvärjning av SAP, centern, Moderaterna och Folkpartiet.
Vid denna uppgörelse så gick man ifrån principen skatt efter bärkraft, Man gick ifrån principen av var och en efter förmåga åt var och en efter behov.
De två centralaste förändringarna var att man minskade högsta marginalskatten från 85% till 50%, senare höjd till 55% med värnskatten och att man flyttade kapitalinkomsterna från att ligga ovanpå inkomster av arbete vid beskattning, till att ha en platt tariff av 30%, detta innebär att din femårige son som du sparar 500kr/månad åt har samma skattesats för sin ränta som wallenberg eller olika daytraders har på sina inkomster av kapital.
Vi talar alltså om en växling från skatt på inkomster av kapital till skatt på inkomster av arbete. Från skatt på högavlönade, till skatt på lågavlönade.
Denna skattereform gav upphov till större statlig upplåning på fyra år, än vad vi lånat sammanlagt före det från Gustav Vasas tid.
Denna statliga upplåning har gett oss ränteutgifter på 100 miljarder/år, pengar som tagits från: Sjukersättning, Sjukvård, Polis, infrastruktur, militär etc.
Man sade att de uteblivna skatteintäkterna som skedde genom dessa skattesänkningar för de rika och högavlönade skulle kompenseras genom att de rika skulle investera de pengar de fick av skattebetalarna i verksamheter i Sverige och därigenom få hjulen att rulla snabbare och därmed generera mer skattepengar.
Facit, som vi hade redan innan är att man spekulerade på börserna, inte minst valutabörserna där man var med om att sänka kronan och driva folk från sina hem med 500%ränta, man investerade inte i nya arbetstillfällen och samhällsnytta.
Idag har vi fler tokrika än på mycket länge, fler uteliggare än sedan krügerkraschen och större klyftor i samhället än vi haft någon gång efter kriget.
Allt kan spåras till århundradets skatteuppgörelse.
Ta lärdom av detta, kräv återställning av skattenivåerna till de som gällde 1988 och rösta inte på något parti som deltog i reformen i fråga. Tjänar du mindre än 35000 i månaden så tillhör du dem som förlorar personligen på reformen. Är du på minsta vis del i det svenska samhälle som påverkas av statsfinanserna så förlorar du på reformen i form av sämre offentlig service och ett kallare samhällsklimat..
Svenska folkets kollektiva minne är sämre än en guldfisks minne påstås vara.
Minns Historien!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0