Dags att införa vapenvett på skolschemat?

läser i aftonbladet  att en tjugoettårig kriminell vådaskjutit en kvinnlig kamrat till döds då han skulle flytta sin illegalt innehavda pistol.
Missförstå mig inte nu, jag har ingenting emot att kriminella skjuter ihjäl varandra, det sparar i bästa fall pengar för samhället när det blir en kriminell mindre i livet. Men när de av misstag skjuter ihjäl oskyldiga hederliga människor (även om de har dålig smak i sitt umgänge) så är det mer än bara en aning olyckligt.
Vi vet att det idag är en förfärande hög koncentration av illegala vapen i "underpriviligierade" grupper i samhället, då kanske det är dags att vi erkänner att så är fallet och gör vad vi kan för att minska skadeverkningarna av detta.
Mitt förslag är att man i grundskolan och gymnasiet inför vapenvettsutbildning ett par timmar per läsår. Denna utbildning ska fokusera på de fyra grundreglerna.
1. Ett vapen är alltid laddat.
2. Placera aldrig fingret innanför varbygeln förrän du avser att skjuta.
3. Låt aldrig någonsin pipan peka mot (eller svepa över) någonting som du inte är beredd att förstöra/döda.
4. var medveten om ditt mål och vad som finns bakom det.

Utöver dessa fyra grundregler kan det också vara bra att lära folk hur man laddar ur och säkrar de vanligast förekommande vapnen man kan råka springa på.
Inte minst viktigt att tänka på är att vi har 800 000 lagliga vapenägare i landet, de allra flesta känner någon som har vapen hemma och då inte alla har hela omdömet med sig hela tiden så är det inte helt osannolikt att man kommer att springa på ett vapen som ligger framme även hos lagliga vapenägare., även då är det viktigt att kunna de fyra reglerna och hur man kontrollerar att vapnet är ofarligt så att man törs hantera det för att låsa in det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0