För stora förpackningar läsk och godis

Läser i Aftonbladet idag att ett antal skolläkare och sjuksköterskor vill förbjuda lösgodis och stora förpackningar av läsk, godis och saft. De härleder ökande barn och vuxenfetma till större förpackningar av sockerhaltiga njutningsmedel. Där har de delvis rätt, men huvudsakligen fel.
Enligt aftonbladets referat av brevet så hävdar de att läskflaskorna vuxit från 30 cl till 1,5 liter de senaste tjugo åren, där har de helt fel eller mer sannolikt så ljuger de.1,5 liters petflaskor var väldigt vanliga för tjugo år sedan och jag har minnen av enliters läskflaskor för åtminstone tjugoåtta år sedan.
Visst har den ökade tillgången med den ökande fetman i samhället att göra, men större problem är dålig skolmat som gör att barn och ungdomar vänder sig till läsk och godis istället, och TV-spel och datorer som ger en stillasittande livsstil (men som liksom allt annat är bra om man inte går till överdrift med dem) och en ickefungerande skolidrott.
Jag tror att man måste ha ett hollistiskt grepp på det hela, ökande barnfetma är ett problem av många som är relaterade. Jag tror att skolbarn behöver frukost innan de går till skolan, att äta frukost ensam eftersom föräldrarna skyndat iväg till pendling till arbeten på olika håll är inte ett bra sätt för en sjuåring, eller en femtonåring att äta frukost, man behöver odla sina relationer till föräldrarna.Någonting måste göras så att man har tid att träffas kring frukost och kvällsmat och så att man har tid att laga kvällsmat. Mitt förslag är att avskaffa dagistvånget här i landet, i anslutning till att man tvingade ut kvinnorna i förvärvsarbete så byggde man ut dagisväsendet till att omfatta praktiskt taget alla barn. mängder av kvinnor jobbar hemifrån för att ta hand om andras barn, samtidigt som deras egna är på daghem ovh vårdas av andras mammor. Jag menar att dagis är bra för barn till ensamstående förvärvsarbetande föräldrar, men att det rimliga sättet att nyttja att vi dubblade utbudet av arbetskraft är att minska arbetstiden, 25-30 timmar per vecka per vuxen skulle ge mer arbete utfört åt arbetsköparna och mer köpkraft till familjerna, samtidigt som det möjliggör för de vuxna i en familj att ha överlappande arbetstider så att den ena är hemma på förmiddagen och den andra på eftermiddagen och barnen kan vinkas av på väg till skolan av en förälder och mötas med mjölk och kakor av den andra när de kommer hem. Detta ger sunda matrutiner, sunda relationer till föräldrarna och en god chans till meningsfulla gemensamma intressen och fritidssysselsättningar.
För att kompensera för ändrade motions och rörlighetsmönster de senaste femtio åren och som accelererat de senaste tjugo åren är det motiverat att ändra skolidrotten. På min tid var det mest lagsporter och annat som var alltför lätt att maska ifrån och inte minst att vilja maska ifrån, det gjorde att skolidrotten blev värdelös för de som behövde den mest. Såvitt jag kan förstå så är det likartat idag, därför är en totalrevision av skolidrotten vad som borde ske. Inför löpning i grupp, ledd av vanliga lärare tre till fyra gånger i veckan från första skolveckan i ettan och progressivt ökande distans efterhand, tre till fyra ordentliga löppass i veckan borde vara mer än nog för att hålla hälsan hos de allra flesta, sedan kan man ha bollsporter, simning, friidrott etc på en till två vanliga idrottslektioner i veckan. Skolmaten åtgärdar man genom att införa riktig skolmat lagad på respektive skola av duktiga kockar och/ eller kokerskor.

Alltså, hög tillgång till sockerhaltiga varor är inte problemet, det ät möjligtvis en sak som synliggör problemet, problemet är stillasittande, dålig skolidrott, dålig skolmat och bristfällig matbordskultur i hemmen  och inte minst ont om tid för att vårda familjen och relationerna, mina åtgärder kommer till rätta med dessa problem.

Kommentarer
Postat av: Garm



Bra sammanfattat, har inget att tillägga, Bra att en ung något vänstervriden nationalist säger detta.

2009-06-12 @ 08:33:47
Postat av: Dag Selander



Skönt att läsa din breda analys som från godisförpackningarna också tar tag i politiken kring dagis-arbetstider-kvinnor. Bra 'vänstervriden nationalism', om nu Garm har rätt i sitt omdöme om Sprithitler. Jag gillar det iaf. Stå på bara. Vi behöver flera av din kaliber i ett allmänt försoffat samhälle! 8:)

2009-06-12 @ 09:20:27
URL: http://missionxp.webblogg.se/
Postat av: sprithitler

Tack Dag för de vänliga orden. jo, jag kör på och sprider mina åsikter varhelst jag får möjlighet och särskilt här på bloggen. Jag tror verkligen att saker och ting hänger ihop i samhället och då måste man ha en helhetssyn, annars kommer man att använda kurer som ser bra ut på en utskuren bit av samhället, men som blir problematiska för samhället som helhet.

2009-06-14 @ 10:07:36
URL: http://sprithitler.blogg.se/
Postat av: fuldrutt™

Intressant, men synd att du inte fokuserar på den stora samhällsfaran i att vi äter (och dricker) på tok för mycket socker... sockret är extremt fettbildande och ensamt "ansvarigt" för väldigt många följdsjukdomar... Skippa kolhydraterna i mat och dryck, och du får bättre hälsa...trust me, been there, done that..

2009-06-14 @ 10:08:14
URL: http://www.fuldrutt.se
Postat av: sprithitler

Visst är vårt höga sockerintag problematiskt, men jag tror inte att vårt höga sockerintag är sjukdomen, det är snarare ett av symtomen på ett sjukt samhälle.

2009-06-14 @ 11:39:08
URL: http://sprithitler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0