Vapenkontroll och dess konsekvenser.

FN och Statsledningarna i en fadd allians söker införa ytterligare begränsningar i människors frihet, ungefär som vanligt.
Nu vill man göra det svårare och dyrare att lagligt äga vapen, detta i påstått uppsåt att begränsa den illegala vapenhandeln. Det senaste påfundet är att alla nya vapen samt vapen som passerar nationsgränser skall märkas med tillverkningsdatum, tillverkningsort och tillverkningsnummer på fyra vitala delar av vapnet, detta är naturligtvis kostsamt, men gör det någon nytta för att begränsa den illegala vapentillgången?

Idag tar tullen ca fyra illegala skjutvapen per dygn vid våra gränser när man söker smuggla in dessa. De här vapnen är inte nyligen tillverkade hos större vapentillverkare och de har aldrig lagligt passerat en nationsgräns, oftast kommer de från restjugoslavien eller från Sovjet, dessa vapen vilka utgör majoriteten av illegala vapen i Europa kommer man alltså inte åt med de nya reglerna. Att tillverka för kriminella syften effektiva skjutvapen är inte särskilt svårt med maskiner som är tillgängliga för vem som helst som kan skrapa ihop några tiotusenlappar, det är inte ens särskilt svårt för afghanska bysmeder har det visat sig, så lyckas man trots allt ta ner tillgången på fabrikstillverkade vapen så kommer tillverkningen av vapen för de kriminella att öka.
En väldigt stor del av de vapen som man vill märka är gevär, gevär används i princip inte till kriminalitet, på vad sätt är det då motiverat att märka gevär på dessa vis? Särskilt med tanke på den enorma tillgången på AK47:or och derivat av dessa på världsmarknaden, Jakt och sportskyttegevär till den västerländska marknaden dyker inte upp i kriminella situationer i vare sig sina ursprungsländer eller i övriga världen, annat än möjligen som hyllvärmare hos någon brottsling som inte hittat något bruk för dem, de enda gevär som vi egentligen skulle behöva ha licens för i Sverige är dubbelpipiga hagelgevär, då dessa kan sågas av och bli kriminellt hanterbara, alla andra gevär är totalt oattraktiva för kriminella.
Men om man nu skulle lyckas begränsa tillgången till civila pistoler ytterligare och få stopp på smugglingen av illegala vapen, är då inte märkningsåtgärden bra?
Nej, det är den inte i min åsikt, för den ökar riskerna, inte minst för polis och lagliga vapeninnehavare.
För tjugo år sedan förekom inte bilrån i Sverige och i princip inte i världen, ville man ha en bil så stal man den. Sedan har stöldskyddet på bilarna utvecklats och nu är det så svårt att stjäla en modern bil på gatan att man endera tilltvingar sig bilen med våld eller hot om våld, eller tar sig in i bilägarens bostad för att tillskansa sig bilnyckeln. Som jag ser det så är det bättre om man bara stjäl bilen på gatan, det är inget kul att komma ut och finna sin bil stulen, men det är mindre kul än så att bli rånad på bilen, eller att få inbrott och bostaden upp och nedvänd i tjuvens jakt på bilnyckeln. På samma sätt är det med pistoler, om en brottsling verkligen vill ha en pistol idag så tar h*n en del av sina langningsintäkter och köper en insmugglad makarov. Om vi dränerar tillgången på illegala vapen så kommer h*n att överfalla en polispatrull för att tillskansa sig deras Sig Sauers. Utöver att vara obehagligt för poliserna att utsättas för så kommer det att bidraga till en ytterligare förråing av buset.
Vidare är det idag många i såväl Sverige som utlandet som använder sig av leksaksvapen eller replikor i sin brottsliga gärning, det kommer många att göra även senare, men precis som idag kommer man inte att veta vad som är vad, ens om man förbjuder försäljning av replikor och leksaksvapen, en pistolreplika kan vem som helst göra i plastlera, härda i ugnen och måla svart.

Vill man komma åt vapenrelaterad brottslighet så är det inte vapnet man skall fokusera på, det är brottsligheten, finns det ingen brottslighet så finns det ingen vapenrelaterad brottslighet, blir det omöjligt för civila att äga vapen så kommer det fortfarande att finnas vapenrelaterad brottslighet.

En vettig balans mellan frihet och lag vore att ta bort de enskilda licenserna för kulgevär och flerskotshagel samt registreringen av dessa, istället införs ett vapenkörkort som medger innehav av gevär och hagelgevär oavsett antal och typ och utan registrering, registrering kvarstår av dubbelpipiga hagel och enskottshagel samt av kombivapen då dessa kan sågas av och bli kriminellt användbara.
För innehav av pistol införs en egen klass på vapenkörkortet, liksom för innehav av automatvapen och pistoler och automatvapen blir föremål för registreringvid ägarbyte, där ägarbytet skall ske hos vapenhandlare och rapporteras av denne samt av köparen och säljaren, eller hos polisen, där ägarbytet registreras av polisen, har man vapenkörkort skall man ej behöva söka ytterligare licens för vapentypen, vapenkörkort skall utöver innehav medge bärande av vapentyperna man har körkort för på allmän plats.
För vapenkörkort skall krävas normalt hederligt leverne (som för jaktvapenlicens idag) och en enhelgsutbildning i vapenvett, vapenlag, vapenförvaring och grundläggande skytte med vapentypen i polisens regi. Vapenkörkortet skall sedan bara kunna dras in vid sådan ohälsa som gör att man blir olämplig som vapeninnehavare (demens, sinnessjukdom av olika slag, drogmissbruk eller svårare alkoholmissbruk) eller vid kriminalitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0