Införa egen guldmyntfot.

Jag har funderat ett tag på våra makthavares hantering av våra valutor. Alla valutor idag bygger på förtroende, de står och faller med "marknadens" förtroende för dem. De står även och faller med politikernas beslut, Weimarrepubliken och Mugabes Zimbabwe bland många andra har använt sedelpressarna för att lösa sina ekonomiska bekymmer, mindre framgångsrikt, och i dagens samhälle har myndigheterna givit bankerna carte blanche att använda sin utlåning som sedelpress, så länge förtroendet finns för deras soliditet.
Jag har inte mycket förtroende kvar för vare sig bankernas soliditet eller fötroendevalutorna, så låt oss anförtro vår möda till något mer beständigt, guld och silver. ett uns guld idag kostar drygt åttatusen kronor, händelsevis finns det guldmynt vilkas värde enbart är guldvärdet, låt oss kalla såna mynt för tio daler guldmynt, på samma sätt finns det guldmynt på ett tiondels uns, till ett värde av drygt åttahundra kronor, låt oss kalla dem för en daler guldmynt, på motsvarande sätt finns det silvermynt, låt oss kalla dem för tio daler respektive en daler silver.
Det kan bli svårt att få ut sin lön i silver eller guld i normalfallet, men om man som butiksägare prissätter sina varor i daler guld eller daler silver så kan man varje dag uppdatera priset utifrån gällande dagspris och på så vis få rätt betalt, eller som anställd hos en sund arbetsköpare få sin lön angiven i daler guld och silver, även om man på lönedagen får den utbetald i kronor, dollar eller pund.
I vardagen idag kanske vi inte har så mycket nytta av guldmyntfoten, men när förtroendet för förtroendevalutorna försvinner så har vi ett etablerat system som omgående kan gå in och ta över, ett system där folk är vana vid att värdera saker i guld och silver och där sedelpressarna inte kan förstöra ekonomin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0