polisen måste reformeras!

Den senaste polisreformen verkar vara the gift that jeep om giving, nu senast en 20 åring med Downs syndrom som sköts till döds av ett flertal tämligen nyblivna poliser. Att en sån stor enhet poliser uteslutande består av ungdomar år ett tecken på att något är fel. Så som polisen är uppbyggd idag finns det få vettiga karriärsvägar  och liten möjlighet till löneutveckling i yttre tjänst så många söker sig snabbt till inre tjänst, en incitamentsdriven utveckling, incitamenten måste ändras så att bra folk stannar i yttre tjänst. Mitt förslag är att ingen inre tjänst skall kunna ge mer än 80% av lönen för en yttre tjänst med samma antal tjänsteår, innan ob  och övertid.
Man har svårt att rekrytera bra personal. Det åtgärdas på flera sätt, dels enligt ovan, dels enligt följande och även på andra sätt, såsom riktade insatser mot poliserna lämnat yrket.
Idag har man sänkt minimiålder, fyskrav och begåvningskrav  för antagning till polisutbildning, samtidigt som man under lång tid akademiserat polisskolan.
Mitt förslag är att man går åt andra hållet. Gör utbildningen tvåårig och mer praktiskt inriktad med möjlighet till betald vidareutbildning efter fem, sju och tio år i yrket.
Gör utbildningen avlönad.
Höj lägsta ålder till 23, återställ fyskraven, inför uniformsgym på alla centralorter i landet där man gratis får träna med poliser, brandmän eller militärer fem dagar i veckan tills man är i form att söka till uniformsyrke. Höj begåvningskraven  till en sexa igen, eller rentav till en sjua.

Idag tappar man många poliser på grund av arbetsköparmonopolet. Vill man vara polis i Sverige finns det bara en arbetsköpare och den vet om det och beter sig som ett as mot sina anställda. Vi ser dålig löneutveckling, vi ser en tystnadskultur  av rädsla för repressalier  och vi ser en myndighet som driver bort sina anställda, såsom en ytlig bekant till mig som bor på en ort med polkagrisar och pendlar flera mil till arbetet, han får ej byta stationeringsort till sin hemort då det skulle innebära polisbrist där han nu är stationerad. Detta får honom att övervägs att byta yrke varvid det blir polisbrist på bägge orterna.
Jag vill föreslå att man organiserar polisen i en myndighet i varje kommun, förstärkta  av en länspolis  och understödda av några riksenheter. På så vis måste varje polismyndighet se till att vara en attraktiv arbetsköpare för att konkurrera om bra poliser, samtidigt som respektive nivå, kommun, län och riks kan välja att bedriva egen utredning av Samma brott och därmed motverka effekter av nepotism, inkompetens eller intressekonflikter på de andra nivåerna.

Bara en enkel droskkusks tankar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback